Barbeque и VIDA Wine Гид

Много фенове на барбекюто твърдят, че само бирата върви добре с ястия за барбекю. Тук се намесваме ние, екипът на VIDA Wines & Spirits. Класическа скара, добри телешки пържоли, агнешки котлети, пуешки, пилешки, рибни и зеленчукови вариации, съчетани с правилно подбрано вино, често е също толкова добър, ако не и по-добър кулинарен спътник от бирата.

Обяд или вечеря на барбекю с акомпанимент от вино е равно на перфектно изживяване.

Ето няколко изпитани съвета и препоръки, които да съчетаят вашите BBQ ястия с вино. Не всяко вино е подходящо за барбекю.

Точната температура на консумация е особено важна за вината. Моля, охладете ги с 3 до 4° C повече от нормалното. Особено през топлите летни вечери, вината се затоплят от температурната разлика в рамките на 10 до 20 минути.

Не оставяйте полупълни бутилки вино неохладени на масата и осигурете непрекъснато охлаждане с охладители за вино или с ледарки пълни с лед и вода.

ВАЖНО: Препоръчайте на гостите си да консумират поне същото количество вода като виното. То обикновено има поне два пъти повече алкохол, отколкото бирата и следователно не е непременно подходящо като средство за утоляване на жаждата.

Препоръки за перфектни барбекю комбинации:

Телешки пържоли – немариновани

Ако предпочитате бяло вино, Шардоне, отлежало в дъбови бъчви, се съчетава супер или някой по-плътен Рикат /Ркацители/. Австрийският червен сорт Санкт Лаурент със своите пикантни нотки се комбинира идеално. Но също така Гъмза и Пино Ноар от България се съчетават с деликатния им билков вкус.

Телешки пържоли – мариновани

Тук виното трябва да има малко повече сила, за да не бъде замаскирано напълно от маринатата. Рубин, Мелник 55 или Примитиво от Пулия вдъхновяват почти всички в комбинация с мариновано телешко месо.

Агнешки филета или котлети

Агнешкото си има своя силен вкус и често се комбинира със средиземноморски билки и чеснов зехтин,  например. В този случай, за агнешкото на скара се препоръчва Сира или по-мощен Мавруд.

Бяло месо

Пилешкото и пуешкото месо често се сервират на шишчета. Комбинациите с ананас или манго работят много добре. Тук сортът Совиньон Блан хармонизира особено добре. Ако шишчетата се сервират с къри или други азиатски подправки, тогава Ризлинг или Мискет са просто перфектни. Ако пък искате да изненадате гостите си с червено вино, охладете един лек и плодов Звайгелт, придружен от мариновано пилешко филе или бутчета.

Риба

Обикновено рибата става супер върху фолио, което е отворено отгоре. Един свеж Грюнер Велтлинер е всъщност винаги е много добър избор, както и Албариньо от Галисия.

Зеленчуци

Печенето на патладжани, тиквички, царевица, броколи и други подобни също е много популярно барбекю занимание – и не е само за вегетарианци. Ако сервирате зеленчуците на скара като акомпанимент към риба или месо, изберете правилното вино за съответното ястие от риба или месо. Ако зеленчуците се сервират като отделно ястие, Димят, Совиньон Блан или Ризлинг вървят много добре.

Забавлявайте се и се насладете на следващата си барбекю вечер! Поглезете себе си и гостите си със страхотни идеи за грил и перфектно съчетани вина!