Franz Hirtzberger

Семейство Хирцбергер закупува първите си лозя в село Шпиц в края на 19-ти век. Винарната се намира в западния край на Вахау – частта, която е на-прохладната и най-близко до планините. Франц-старши полага основите, като идентифицира най-добрите самостоятелни лозови тераси и така основава Vinea Wachau (местна асоциация за отглеждане на вино) заедно с някои други големи имена на региона. Франц Втори, който председателства 20 хектара тераси на семейството от 1983 г., въвежда стриктна цел – висококачествени вина, които задвижват лозето Хирцбергер в самото сърце на винената култура на Вахау. От 1988 г. (и в продължение на 24 години в ролята на президент на Vinea Wachau ), той се опитва да предаде своите вярвания на други винопроизводители в региона. Точно в центъра на философията му е естественият подход към отглеждането на вино и внимателното разбиране на геоложките и климатичните особености на терасите му.

Строгият фокус на качеството в лозето включва кратка резитба, строг контрол на добива и строг подбор при прибиране на реколтата. Ръчно набрано, с няколко прохода, за да се гарантира, че само гроздето с най-висока физиологична зрялост се събира и обработва, мъстта се ферментира без никакво добавяне на захар и други подобрения в стоманени съдове до момента, в който ферментацията спре по естествен път. След това те се оставят да отлежават в традиционните големи дъбови бъчви. Всяка година се произвеждат около 150 000 бутилки вино. Всички вина могат да бъдат консумирани веднага, но при категорията “смарагд”, те могат да отлежават много години.

Products of Franz Hirtzberger

Product added to basket!
Product removed from basket!