Свилен Чаушев е винен експерт и преподавател с над 17 години професионален опит в Европа. Той получава своите знания в едни от най-реномираните ресторанти с две звезди Мишлен – L’Enclume in Cumbria, Le Manoir aux Quats’Saisons в Оксфордшир, Ikarus/Hangar 7 в Залцбург и Palais Coburg’s Silvio Nikol във Виена. Palais Coburg е специално място за Свилен, където той прекарва 5 години, а ресторантът притежава една от най-големите и впечатляващи винени колекции в Европа, с повече от 60000 бутилки и 5500 различни вина. Селекцията на Palais Coburg e награждавана за най-добрата в света за 2014 и 2017 и най-добрата в Европа за 2015 и 2016, според престижното списание Fine Wine.

Една от кулминациите в кариерата му е продажбата на най-скъпото вино от трезора – бутилката 1961 Chateau Latour Imperial 6L.

След като се завръща в родината си, България, той става част от най-добрите и редки винени търговци в София като винен експерт и преподавател, докато не стана част от страхотния проект на VIDA Wine & Spirits, като винен експерт и амбасадор на марката.

До този момент той притежава сертификата Advanced Level ниво 3 за вина и напитки от WSET Лондон.