Винарска изба Мелник е семейна винарна, производител на смели вина от местни и чуждестранни сортове с подчертано Мелнишки характер. Разполага с 300 декара собствени лозя край град Мелник и модерна винарна, която е отворена за посетители всеки ден.

 

Макар да е основана през 2013 г., Вила Мелник стъпва на вековните семейни традиции. Документи от личните архиви на собственика Никола Зикатанов сочат, че фамилията му се е занимавала с винопроизводство още преди 200 години. Той решава да се върне към корените и възражда семейния занаят. Компанията бързо успява да се наложи на конкурентния пазар и да привлече вниманието на ценителите. Десетки от нейните вина са носители на награди от международни винарски изложения.

Вила Мелник е построена е на три нива, което оптимизира движението на винения поток чрез силата на гравитацията. Стъпаловидната структура е и максимално щадяща за гроздето, както и виното. Във Вила Мелник залагат предимно на местни, но смело експериментират и с купажи от други български и световни сортове. Във всяка комбинация най-важно за семейство Зикатанови е да се запази подчертано мелнишкия характер на напитките. 2020, 2021, 2022 – три години в класацията Top 100 World’s Best Vineyards след посещения на тайни агенти и гласуване от над 500 винени експерта от цял свят.