Синтика

Разположена в сърцето на регион известен с лозарството и винарството от времето на Траките, Винарска изба Синтика е новото превъплъщение на изградената в средата на миналия век Комплексна опитна станция в гр. Сандански.

Винарска изба Синтика е модерен комплекс, който съчетава традиции и новаторство във винопроизводството. На територията на комплекса са запазени многобройни екзотични растителни видове като гинко билоба, парнар, маслини, кипариси, палми, цитрусови дръвчета, райска ябълка и др. Ландшафтът не е променян, а новото строителство е вписано хармонично в тази истинска ботаническа градина. Изграден като класическо винарско имение, включващо производството на елитни вина и възможности за винен туризъм, почивка и бизнес срещи. Комплексът се завършва от нов Спа Хотел със зона за отдих.

Винарска изба Синтика разполага със 325 дка. собствени лозя (175 дка от които се създават в момента) от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пти Вердо и Ранна Мелнишка лоза, като е използван елитен френски посадъчен материал.

2008 е първата година от новата история на Винарска изба Синтика. От предишната винарна е запазена единствено уникалната подземна изба за съхранение и отлежаване на вината. Избата е с постоянна естествена температура от 14º С и естествена вентилация на въздуха.

Лозя

В течение на десетилетия експерименталният аграрен център развива множество клонове и вариации на различни култури, оставяйки ярка следа чрез създаването на уникалните сортове грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Мелнишки Рубин, Сандански Мискет и др. Наследявайки тези десетилетни традиции във винопроизводството, Винарска изба Синтика изниква на българската винена карта през 2008 г. като изцяло нов и модерен винарски комплекс.

Тероар

Основна причина лозарството в най-южната част от Долината на р. Струма да пребъде през вековете е уникалния тероар на този регион. Регионът се характеризира със сравнително малък брой дни с мъгли - само 5 дни годишно, и то само през зимните месеци. Температурната сума на вегетационния период е 4385°С, относителна влажност на въздуха юли - август 61%, а надморската височина на терена средно 200 м. Тези благодатни климатични условия, заедно със силно ерозиралите глинесто - песъчливи почви благоприятстват за отглеждането на лозя, които да дадат грозде с отлични характеристики

Климат

Климатът е преходно - средиземноморски. Средната годишна температура в Сандански е 14,1ºС, а средната относителна влажност на въздуха е най-ниската за страната - 66%. Средният брой на дните с валежи над 1 мм е само 69-70. Продължителността на слънчевото греене в Сандански е най-голямата за страната - 2506 часа. През зимните месеци снежната покривка в района се задържа само за няколко дни, а самата зима е мека.

Винарска изба Синтика е носител на десетки отличия от национални и международни изложения, сред които и четири награди Златен Ритон, присъдени на Винария 2010, 2011, 2014 и 2016. Собствените лозови масиви на избата са разположени в изключително благоприятен регион по Долината на р. Струма в непосредствена близост до местността Рупите, угасналия вулкан Кожух и древния тракийски град.

Продукти на Синтика

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!