Вида

Концепцията на бранда VIDA се заражда преди повече от 7 години. Нейният фокус се базира върху създаването на лимитирани серии вина, които да изразяват тероарните особености на един от най-интересните и богати региони в България – Видинския. В производствения процес се следват устойчиви и природосъобразни методи, човешката намеса е минимална и се набляга на чистата сортова изява.

Името е вдъхновено от средновековната крепост Баба Вида във Видин, на брега на река Дунав. Вината носят духа и традициите на този стар винарски регион, умело съчетан с модерен прочит.

Грозде

Лозята на VIDA са разположени край с. Градец, Видинско, на около 15 километра от река Дунав. Насажденията се простират на площ от 65 декара. Девет са основните сортове, които се отглеждат: Гъмза, Мускат, Ризлинг, Вионие, Совиньон Блан, Карменер, Пети Вердо, Сира и Пино Ноар.

Тероар

Земите между Белоградчик и Видин, по поречието на река Дунав, се славят с дълбоките си традиции в лозарството и винарството още от времето на Траките. Това е едно много магично място, с уникален дух и много още неизследвани микрорайони с огромен потенциал за развитие. Условията са сравнително сурови, но почвите са много благоприятни - съставени са от чернозем, пясък и кремък. Изветрянето на Белоградчишките скали е довело до натрупването на минералите в почвите през годините. С правилния дух и много търпение се получават хармонични тероарни вина.

Климат

Регионът е облагодетелстван с уникални климатични и топографски условия. Климатът в с. Градец и региона е умерено-континентален. Средните юлски температури са около 20°C, а средните януарски – около 0°C. Лозята са разположени на 125 метра надморска височина, което дава възможност на лозята да развият своя неповторим характер. През лятото преобладават северозападните ветрове, а през зимата – североизточните.

Продукти на Вида

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!