Към блога

Винарски Региони

Шато Копса: Замъкът на виното в Розовата долина

Средновековен замък, заобиколен от лозови масиви, в сърцето на Розовата долина. Това е Шато Копса – една от най-известните винарски изби в България.

Архитектурата на Шато Копса е впечатляваща. Вдъхновена е от замъците от ранното Средновековие и отразява богатата история на винопроизводството в региона. Разполага с внушителен каменен градеж с обитаеми овални кули в края на основното тяло.

Собствените лозови масиви на Шато Копса са 50 хектара, разположени в сърцето на Розовата долина. Този винен микро район, закътан между южния склон на Стара Планина и Средна гора, е изключително благоприятен за отглеждането на висококачествени бели сортове вино. Интензивните аромати от розовите масиви и лавандуловите полета, както и постоянното движение на въздушни маси, мекия климат, подсигурен от двете планини, допринасят за уникалния тероар на района.

Годишните валежи са значително по-високи от средните за България, което подсигурява постоянна почвена влага през цялата година. В допълнение, естествено студеният планински въздух на региона спомага за охлаждането на плода и достигането на висока концентрация на аромати.

Белите сортове вино, които се отглеждат са емблематичният местен сорт Червен Мискет, Мускат Отонел, Шардоне и Совиньон Блан. Освен това, се отглеждат и червени сортове грозде като Каберне Совиньон и Мерло. Интензивните аромати от розовите масиви и лавандуловите полета допринасят за неповторимо вино.

Избата на Шато Копса разполага с модерна инфраструктура и капацитет от 320 000 литра.Това позволява производството на изключително качествени вина. Традициите на региона и новаторските подходи към производството на виното се преплитат, за да предложат неповторим опит за любителите на виното.

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!