Към блога

Винарски Региони

Регион Вахау, Австрия

Между историческите градчета Мелк и Кремс долината на Дунав отглежда едни от най-добрите вина от ризлинг и грюнер велтлинер, познати и ценени в целия свят.

Вероятно, както и в много други части на Европа, римляните са тези, които започват дългия път на винарството в този район на Долна Австрия. Първото споменаване на Вахау в писмени извори датира от 830 г. През Средновековието баварски монаси изграждат каменни тераси от гнайс и мрамор, построени без спойка, които увенчават и до днес стръмните склонове на Вахау и които са част от културното наследство под егидата на ЮНЕСКО.

През 1983 г. се полагат основите на Винеа Вахау (Vinea Wachau Nobilis Districtus) – сдружение от над 200 винопроизводители, ориентирани към постигане на най-високото качество. Тяхна заслуга е създаването на класификация на лозя и парцели според почвите и микроклимата им, както и разделянето на вината в три различни категории според стила и качеството им.

Категорията Щайнфедер (Steinfeder) се отнася за най-леките сухи и плодови вина с максимален алкохол 11,5%. Категорията Федершпийл (Federspiel) е отредена на по-концентрирани сухи вина с алкохолно съдържание до 12,5%. Най-високата категория вина се нарича Смарагд (Smaragd) и в нея място намират само най-комплексните вина, които имат потенциал да отлежават с години в бутилка.

Простиращ се в продължение на 33 км. по поречието на Дунав, днес районът има общо 1 344 хектара лозя, 40% от които заемат стръмните тераси построени през Средновековието и ревностно поддържани от днешните собственици. От 2020 Вахау е част от семейството на DAC.

Винификация:
Гроздето се бере на ръка на стръмните склонове на Вахау, а механизацията е невъзможна заради топографията на района. Много от вината се произвеждат в лек, свеж стил, готови за консумация веднага след бутилирането в някои от многобройните ресторантчета или в самите винарни, отворени за многобройните туристи, които посещават Вахау. Топ вината ферментират и отлежават в неутрални стоманени съдове или в големи дървени бъчви, като и при тях не се откриват пикантни аромати от дъб, а целта винаги е създаването на изчистен, характерен за своя произход стил.

Почви:
Стръмните склонове на Вахау са заети от гнайс с много тънък слой хумус, като тези сравнително неплодородни топли почви с добър дренаж са изключително подходящи за отглеждането на първокласен ризлинг. Източните части на склоновете имат натрупвания от льос. Тук Грюнер Велтлинер намира най-подходящите условия за растеж.

Климат:
Най-общо районът около Дунав има умерено-континентален климат, като реката има регулиращи функции върху него. Летата са горещи и сравнително сухи, зимите са студени. Въпреки това трябва да се отбележи, че Вахау има много изразени и разнообразни микроклимати, определени от почви (или присъствие на тераси), изложение, височина. Най-високите парцели са разположени на около 450 м. надморска височина и това е причина за сериозни температурни амплитуди между ден и нощ. Хладни, влажни бризове идват и от разположения на север регион на Валдфиертел.

Разгледайте нашата колекция от вина от регион Вахау: винарска изба Domaine Wachau и винарска изба Jamek .

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!