Винарска къща Левент Русе
Винарска къща Русе е специализирана в производството на бутикови серии вина от 2000 до 15 000 бутилки. Създадена е през 2005 г. от братята Пламен Бобоков и Атанас Бобоков и енолог Цанко Станчев. Тя е поместена в уникално военно съоръжение с близо 200 годишна история. Една от целите пред майсторите винари е да съхранят традициите и постиженията на винарството в региона Русе. През 2005 година са произведени първите вина в избата от сортовете Траминер, Совиньон Блан, Шардоне, Врачанска Теменуга, Мерло и Каберне Совиньон. Гроздето е специално отгледано в селектирани лозови масиви от райони, които са проучвани десетилетия.
Контролът върху качеството на гроздето започва с мониторинг върху всички провеждани агротехнически мероприятия от производителите на грозде. Транспортът на ръчно браното грозде в касетки се извършва от винарната с хладилни камиони при температура 12-15 градуса.
Винарната прилага щадящи гроздето и виното технологии, за да запазим в максималната степен плодовия характер и сортовите аромати. Ферментацията провеждаме с чисти култури винени дрожди в малки ферментатори от дъб и неръждаема стомана, а специално за сорта шардоне в нови френски и американски дъбови бъчви. Извършваме температурен контрол на всеки етап от процеса.
Зад дебелите до 2,30 метра старинни каменни зидове, които гарантират целогодишно постоянна температура, вината отлежават във френски и американски дъбови бъчви.
Капацитетът на винарната е 150 000 кг. грозде, от които се получават около 110 000 бутилки вино.