Ararat

Историята на арменското бренди „Арарат“ датира от 1887 година. Тогава търговецът и филантроп Нерсес Таирян, вдъхновен от братовчед си – винопроизводителя Василий Таиров, въвежда класическата френска технология за производството на алкохол във фабриката Yerevan Brandy Company.

През 1899 година фабриката била продадена на руското дружество „Шустов и синове“, в която работел и талантливият експерт и автор на рецепти на бренди Мкртич Мусинян. Toй бил назначен за управител на завода, в който през 1902 година създал първото винтидж бренди – Fine Champagne Select (Otborny). Само за четвърт век арменското бренди си спечелило световно признание и неговото производство достига широк мащаб.

В Армения следват трудни години – тези на Арменската революция, които са изпълнени с погроми и грабежи в цялата страна. Въпреки това благодарение на смелостта на Мусинян той успява да защити националното наследство, което отлежава в дъбовите бъчви. Компанията оцеляла и след революцията била национализирана, а през 1923 година заедно с други брандове за производство на алкохол се присъединила към тръст „Арарат“.

Най-забележителните постижения на арменското бренди през Съветско време се свързвали с името на Маркар Седракян. Той бил водещ експерт и гениален майстор, който посветил живота си на Армения заради голямата си любов към родината. Най-значимото му дело, наред с производството на различни брендита, било и преместването на фабриката в новата сграда на Yerevan Brandy Company през 1953 година. От 1998 година компанията е част от един от водещите брандове за спиртни напитки Pernot Ricard.

Брендито „Арарат“ се прави с дълбок респект към почитането на арменските традиции в сферата и с непрекъснат стремеж към по-добри постижения. Въпреки най-модерното оборудване, с което фабриката разполага, създаването на бренди се счита за истинско изкуство.

Грозде

Създаването на „Арарат“ започва още от внимателното отглеждане на лозя в долината Арарат, която се радва на щедрото арменско слънце през 300 дни в годината. Климатът и разнообразните почви в областта придават на брендито този богат вкус. Всеки септември само в рамките на няколко седмици фермери и техните семейства ръчно събират цялата реколта от лозята. Те работят от здрач до зори, за да пристигне гроздето възможно най-бързо във фабриката, без да губи от вкусовите си качества. За получаването на гроздовия сок експертите в компанията използват пневматични преси, с които се правят скъпи пенливи вина. Те не увреждат семената и кожата на гроздето, като по този начин помагат да се запази уникалния му аромат. В съответствие с традиционните стандарти за производство на бренди, виното преминава през първична и вторична фракционна дестилация. Парната дестилация пък придава на брендито всички вкусови свойства на местните гроздови сортове.

Бъчви и отлежаване

След дестилацията брендито извървява дълъг път на отлежаване в дъбови бъчви. Всяка от тях е ръчно изработена от майстори в работилницата на бранда, а за направата им се използват дървета, които са на не по-малко от 70 години. Алкохолът отлежава в бъчвата, обогатявайки се с палитра от цветове, вкусове и аромати. Благодарение на спецификите на Кавказкия дъб, брендито придобива уникален характер с нотки на сушени плодове и билки, ванилия и шоколад.

Блендиране

Блендирането е кулминационният процес в правенето на бренди, като за него „Арарат“ разчита на креативността, майсторството и познанията на отличните си експерти. За създаването на всеки продукт от каталога на компанията, те избират измежду 700 спиртни напитки, които се различават по времето, в което гроздето е узряло, и бъчвите, в които са отлежавали. Водата също има съществена роля при блендирането – в „Арарат“ използват само вода от естествения извор Катнагбюр, която перфектно допълва характера и наситения вкус на напитката. След това готовата смес отново отлежава в дъбови бъчви, за да се комбинират ароматите на спиртните напитки и да изградят фееричния вкус на изтънченото бренди.

Продукти на Ararat

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!