
Ararat
Историята на арменското бренди „Арарат“ датира от 1887 година. Тогава търговецът и филантроп Нерсес Таирян, вдъхновен от братовчед си – винопроизводителя Василий Таиров, въвежда класическата френска технология за производството на алкохол във фабриката Yerevan Brandy Company.
През 1899 година фабриката била продадена на руското дружество „Шустов и синове“, в която работел и талантливият експерт и автор на рецепти на бренди Мкртич Мусинян. Toй бил назначен за управител на завода, в който през 1902 година създал първото винтидж бренди – Fine Champagne Select (Otborny). Само за четвърт век арменското бренди си спечелило световно признание и неговото производство достига широк мащаб.
В Армения следват трудни години – тези на Арменската революция, които са изпълнени с погроми и грабежи в цялата страна. Въпреки това благодарение на смелостта на Мусинян той успява да защити националното наследство, което отлежава в дъбовите бъчви. Компанията оцеляла и след революцията била национализирана, а през 1923 година заедно с други брандове за производство на алкохол се присъединила към тръст „Арарат“.
Най-забележителните постижения на арменското бренди през Съветско време се свързвали с името на Маркар Седракян. Той бил водещ експерт и гениален майстор, който посветил живота си на Армения заради голямата си любов към родината. Най-значимото му дело, наред с производството на различни брендита, било и преместването на фабриката в новата сграда на Yerevan Brandy Company през 1953 година. От 1998 година компанията е част от един от водещите брандове за спиртни напитки Pernot Ricard.
Брендито „Арарат“ се прави с дълбок респект към почитането на арменските традиции в сферата и с непрекъснат стремеж към по-добри постижения. Въпреки най-модерното оборудване, с което фабриката разполага, създаването на бренди се счита за истинско изкуство.
Грозде

Бъчви и отлежаване

Блендиране
