Highland Park

Highland Park

Нашето уиски, подобно на нашия островен дом, е оформено от див климат и бурно море и от викингите, които са се заселили тук преди повече от 1000 години, оставяйки своя отпечатък върху нашите хора и нашата култура.

Историята на Highland Park винаги е била тясно свързана с викингите от северното крайбрежие на Шотландия. През вековете още от древността до наши дни Highland Park винаги е бил еталон за производство на висококачествено сингъл малцово шотландско уиски.

От около 800 г. до 1468 г. Оркни се управлява от поредица от графове викинги, някои изключително мъдри, а други, трябва да се каже, изключително зли. Техните истории са оживени живо в сагата „Оркнейнинга“ – „Историята на графовете на Оркни“, написана около 1200 г. и тяхното влияние живее и до днес.

В началото на 9-ти век, когато дългите лодки на викингите напускат бреговете на Дания и Норвегия, за да се придвижват по неизследвани води в търсене на нови земи, които да завладеят, те се натъкват на Оркни. И така малкият ни куп от 70 острова, разпръснати край крайното северно крайбрежие на Шотландия, бяха погълнати от огромно викингско царство и управлявани от поредица от викингски графове.

Легендата за Магнус

От всички графове на Оркни, Магнус Ерлендсон бил най-известният. Но ако животът му е бил изпълнен с добродетели и мъдри съвети, смъртта му е била плод на ревност, предателство и интриги. Убит по заповед на братовчед си Хокон, малко след смъртта му се появяват разкази за чудодейни изцеления около местата на смъртта и погребението му. Така се ражда Легендата за Магнус. В крайна сметка провъзгласен за светец, останките му са окончателно погребани в катедралата „Свети Магнус“, построена в негова чест около 100 години след смъртта му.

Под ново управление

През 1468 г. крал Кристиан I от Норвегия и Дания предал нашите острови на Шотландия, като част от зестрата на дъщеря му Маргарет за Джеймс III, крал на Шотландия. Това действие може да е приключило над 600 години управление на викингите в Оркни, но не е сложило край на връзката ни с викингите. Нашите острови бяха станали дом на най-ранните заселници от викингите - и това беше дом, който те никога не напускаха. Днес всеки трети островитян носи ДНК на викингите и ние, народът на Оркни, се чувстваме силно свързани с нашите предци, споделяйки тяхната гордост, почтеност и яростна независимост. В Highland Park с основание твърдим, че уискито ни е създадено от съвременните души на викингите.

Веднъж викинг, завинаги викинг

Нашият основател Магнус Еунсон бил пряк потомък на викингите. Месар и църковен служител през деня и контрабандист през нощта, той поставил основите на незаконната си дейност в High Park, с изглед към Къркуол - все още мястото на Highland Park и днес. Казваме, че нашата дестилерия е основана през 1798 г. - но всъщност това е точно годината, в която властите най-накрая успяват да заловят Магнус. Уискито със сигурност се е произвеждало тук и преди това! С изключение на контрабандната операция, много малко се е променило през годините до наши дни. Оставаме верни на взискателните стандарти на уискито, което накара основателя ни да бъде представен, и споделяме неговия смел и безкомпромисен подход. Всъщност може да се каже, че сме уиски, създадено по стария начин от ново поколение викинги.

Сингъл малцово уиски от Highland с викингска душа!

Продукти на Highland Park

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!