ВИНПРОМ-ТРОЯН

„ВИНПРОМ-ТРОЯН“ АД е национален лидер в производството на натурални плодови дестилати и ракии, традиционни за района на Троян. Дружеството е създадено през 1948 година като поделение на Държавния спиртен монопол и основно концентрира дейността си върху производството на Троянска сливова и ябълкова ракия. През 1959 година предприятието става самостоятелно и започва процес на модернизация. С увеличаването на производството нараства и нуждата от усъвършенстване на технологиите и през 1968 г. е построено ново и модерно предприятие. През 1990 г. с демонополизирането на отрасъла е регистрирана държавна фирма “ВИНПРОМ – ТРОЯН”. Следват редица преобразувания и през 1997 г. чрез масова приватизация е регистрирано акционерно дружество “ВИНПРОМ – ТРОЯН”. През 2007 г. мажоритарния дял във фирмата придобива чешката фирма RUDOLF JELINEK и по този начин става част от най-големия световен производител на плодови дестилати.

Предприятието има капацитет за преработване на 6000 тона плодове годишно и разполага със складове за отлежаване на 500 тона ракия.

Несъмнено най-знаменитият продукт на компанията е Троянската сливова ракия, която заема над 90% от общото производство. Тя се отличава с незабравим вкус, неподправена специфичност и е вписана в Европейския регистър за защитените географски указания. „ВИНПРОМ-ТРОЯН“ предлага различни видове сливови ракии, които се отличават по характера си и по периода на отлежаване в дъбови бъчви. Компанията непрекъснато разширява продуктовия си асортимент с висококачествени плодови ракии. В портфолиото ще откриете кайсиева, крушова, ябълкова, дюлева, мирабела, вишнева и черешова ракия, всяка от които е произведена по традиционна рецепта и класическа технология.

Преди няколко години брандът стартира проекта „Винпром-Троян Градини“, който има за цел да възстанови традицията за отглеждане на сини сливи в района на Троян, от които да се произвежда Троянска сливова ракия. На 1 август 2018 година на терен от около 380 дка край с. Дебнево са засадени сливи от сортовете Стенлей, Йойо, Чачанска лепотица и Топ енд. След 3 години старателна грижа за овошките през 2021 година дърветата дават своята първа реколта. Плодовете са ръчно набрани и предстои да се обработят и да се превърнат в специални висококачествени продукти.

Плодовите ракии на „ВИНПРОМ-ТРОЯН“ са сертифицирани по KOSHER производство и са съобразени с еврейските традиции за храненето. Компанията е носител на редица отличия, дипломи и награди за своите продукти, като първия златен медал компанията получава през далечната 1964 година в Любляна.

Продукти на ВИНПРОМ-ТРОЯН

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!