Към блога

Винарски Региони

Регион Бургенланд, Австрия

Провинция Бургенланд разбива клишето, че в тази австрийска провинция се произвеждат само бели вина. Тук червеното вино е специалитет на производителите, а звездите са Блауфренкиш и Цвайгелт.

Разположен на границата с Унгария, регионът е една от най-равните части на Австрия. Топлият панонски климат допринася за успешното отглеждане на червени сортове. Районът около езерото Нойзийдл произвежда както характерни червени вина като Цвайгелт, така и изключително балансирани десертни вина от Велшризлинг.

От западната страна на Нойзийдл се издигат ниските хълмове на Лайтаберг, където вината от Блауфренкиш са местен специалитет. Малкият град Руст е известен преди всичко като седалище на Австрийската Винарска Академия. Също така тук можете да се насладите на вълшебния местен десертен винен специалитет Аусбрух. Сред белите вина в региона се произвеждат основно типичните за Бургенланд сортове Грюнер Велтлинер и Нойбургер.

Благодарение на влиянието на панонския климат регионът залага на плътни, структурирани червени вина от Блауфренкиш, които често отлежават в дъбови бъчви.

Винификация:
През последните три десетилетия процесът на винопроизводство търпи сериозно развитие. Методите и техническите условия се подобряват, а младото поколение производители залагат на биологични и биодинамични практики в лозята си. В миналото на мода са били малките дъбови бъчви, но постепенно отстъпват място на употребата на големи и стари съдове от дъб. Иноксовите съдове от неръждаема стомана също се радват на особена популярност. Резултатът от всички промени са комплексни и елегантни вина на световно ниво.

Почви:
Бургенланд е обширен район с разнообразни почви – варовик, шист, чакъл, гнайс са само част от това многообразие, което естествено води до раждането на вина със специфична минералност и добра структура.

Климат:
Регион Бургенланд обичайно се радва на слънчеви лета с горещ вятър. Благодарение на редуването на сух и влажен въздух около него, Нойзийдл е причина за една от основните особености на местния микроклимат. Велшризлинг заема местата непосредствено до плиткото езеро, чиито води често достигат 30°C през горещото лято. През меката есен образуваните мъгли и последващите слънчеви дни спомагат за развитието на благородна плесен, която определят характера и неповторимите вкусови качества на десертното вино. В най-южната част на Бургенланд се намира районът на Айзенберг, където климатът е по-умерен. Това се отразява и в по-деликатния, минерален характер и високата киселинност на местния Блауфренкиш.

Разгледайте цялата колекция от бели и червени вина от регион Бургенланд в Австрия.

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!