Attila Gere

Историята на винарска изба Attila Gere започва преди седем поколения. Нашите предци са предавали уменията и отношението си от поколение на поколение, а бизнесът, както и преди, се управлява от всички членове на семейството. Освен гроздето, отглеждано в имението, семейството купува грозде от други земеделски производители, за да произвежда своите вина. Местните земеделски производители също усещат тази семейна атмосфера и взаимното доверие.  Няма как да съществува висококачествено вино без висококачествено грозде. Attila Gere не прави компромис по отношение на качеството, затова от 2010 г. всички лозя, принадлежащи на семейната винарна, се отглеждат по биологичен начин. Уважението към околната среда се отразява в изключителното качество на реколтата: гроздето е здраво и богато на хранителни вещества, но без използването на химикали.

Регион

Лозарството във винарския регион Вилани води началото си от римско време. Имиграцията на немскоговорящите шваби в региона през XVIII в. води до значителни промени и развитие както в лозарството, така и във винопроизводството. Това е времето, когато във Вилани са построени прочутите редици от изби. След епидемията от филоксера управлението на граф Зигмонд Телеки представлява важен етап в историята на Вилани и е донесло международно признание на целия регион. Производството на семейните винарни, базирано на многовековни традиции, е организирано и разпространявано от търговци, които се грижат вината от Villány да достигнат до далечни точки по света. От началото на 90-те години на ХХ век, след падането на комунизма, семейните предприятия са възстановени. Дребните производители от Вилани, сред които и Attila Gere, обединяват усилията си. Благодарение на стремежа им за възраждане на старите традиции, качеството на техните бутилки изравнява Вилани с най-добрите в света. Днес по хълмовете около Villány и Siklós има около 2500 хектара лозя. В околностите на Villány се отглежда повече червено грозде, докато в района на Siklós се отглежда повече бяло грозде, но като цяло винарският район е известен най-вече с червените си вина. Безспорната звезда на региона е Villányi Franc. Въпреки че Каберне Фран се отглежда по целия свят, то се използва предимно за създаването на блендове, но бутилирано като самостоятелен сорт, то достига своя връх във Вилани. Уникалният тероар, климатът и традициите във винопроизводството придават специфично качество на вината, произведени от този сорт, и затова първокласните и супер първокласните вина от Каберне Фран от Villány се наричат Villányi Franc. Обикновено тези вина са елегантни, комплексни, богати, мощни, динамични, добре структурирани, с пикантна киселинност, кадифени танини и чудесен баланс.

Климат и почви

Климатът в лозаро-винарския район е континентален, с известно субсредиземноморско влияние. По отношение на средните годишни температури и часовете слънчево греене регионът се отличава с най-високите стойности сред всички унгарски винарски региони, а топлото и сухо време води до сравнително дълъг период на вегетация. Склоновете обикновено са защитени от няколко посоки, а задържаната топлина се усилва допълнително от топлия въздух, идващ от Средиземноморието. По този начин се създава уникален субсредиземноморски микроклимат. Почвата е предимно льос и червена глина върху варовикова основа. В някои участъци льосът е примесен с триаски доломити, варовици и юрски варовици. Една от особеностите на региона е наличието на геотермална топлина. Средно температурата на почвата се повишава с 1 градус по Целзий на всеки 33 метра в посока към земното ядро, но във Villány се повишава с 1 градус по Целзий на всеки 10-12 метра. Целият регион е богат на термални извори и ручеи.

Вино

Перфектно узрялото, ръчно селектирано грозде от биологични лозя се транспортира в избата, оборудвана с най-съвременни технологии. Ферментацията се извършва в стоманени резервоари при контролирана температура или в дървени съдове. След щадящата екстракция вината се пресипват в традиционни унгарски дъбови бъчви от най-високо качество, а след бутилирането отлежаването им продължава в бутилки. Именно това прави Kopar, Solus и Attila уникални, сложни и елегантни, и затова те могат да се конкурират с най-добрите вина в света.

Продукти на Attila Gere

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!