Black Island

Винарна “Black Island” се намира в хърватското село Смоквица, разположено на остров Корчула. Там се произвежда бяло вино, наречено Merga Victa, от местния гроздов сорт Пошип. Мястото, на което са разположени лозята на винарната е било наричано от местните – Merga Victa, което в превод от стародалматински буквално означава “Път на водата”.

След обширни изследвания и дискусии с енолози се стига до извода, че многобройните сладководни извори в този район най-вероятно са причина за появата на гроздовия сорт Пошип, който е истински природен феномен. Лозята на Merga Victa са на същото място, където се намират и тези водоизточници. В комбинация с кафяво-червената почва и слънчевото греене, равняващо се на 2880 часа годишно, правят мястото перфектно за отглеждането на грозде.

Природата е дарила Корчула със сладководен извор, който подхранва лозята около с. Смоквица. Талантливите енолози Игор Радованович и Никола Мирошевич са взели даровете на природата и са създали това невероятно вино.

Регион

Далмация е един от четирите винарски региона в Хърватия. Той обхваща цялата територия от Задар до Конавле в южния край на страната. Именно в този регион са открити най-старите сведения за отглеждане на гроздови масиви в Хърватия. В региона на Далмация традиционно се произвеждат повече червени, отколкото бели вина. Тук се намират и едни от най-красивите лозя в страната - някои са разположени на трудно достъпни, стръмни склонове, но именно там растат най-висококачествените лозя.

Климат и тероар

Средиземноморският климат, характеризиращ се със слънчево, топло и сухо лято, превръща региона в прекрасно място за отглеждане на грозде. В Далмация се произвеждат плътни и зрели вина, много от които са направени от местни сортове от много стари лозя. Районът се откроява с разнообразието си от лозови масиви и уникални форми на релефа - от лозя в тесния крайбрежен пояс до такива по високи и стръмни склонове или тераси, врязани в карстови скали.

Вино

Пошип е най-характерният бял сорт грозде от Далмация. Открит е преди 150 години от местен фермер в село Смоквица, където се намира и винарната. Merga Victa внимателно селектира гроздето за вината си от 25 местни земеделски семейства, които отглеждат грозде поколения наред. В Смоквица има общо 200 лозови масива, разположени на надморска височина между 40 и 160 метра. Лозята са на най-малко 15 години, а подбраното грозде идва от три различни вида почви - червена пръст, пясък и скалиста, за да се достигне желания баланс.

Продукти на Black Island

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!