Винарска изба Бонония Естейт

Бонония Естейт

BONONIA ESTATE е бутикова винарска изба, производител на висококачествено българско вино. Разположена в Северозападна България, непосредствено на брега на река Дунав, тя концентрира силите си в типичните за региона бяло вино и розе, както и в по-леките и ефирни червени вина.

В края на XIX в. на това място e създадена една от първите пивоварни в страната. В годините на прехода тя потъва в забрава. През 2013 г. предприятието е възродено като винарна с модерна визия от семейство, което обича страната си и е решено да развива бизнес в нея. Хората зад винарска изба Бонония Естейт са влюбени в авиацията. Според философията им  трябва да оставиш своя дух да полети, за да сбъднеш мечтите си.

Сред отглежданите сортове във винарска изба Бонония Естейт са: Совиньон Блан, Шардоне, Вионие, Верментино, Пино Гри, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира и уникалния сорт Гъмза, отглеждан само в този регион.

Винарска изба Бонония Естейт привлича към себе си доказани специалисти, които успешно комбинират историческото наследство с най-иновативните технологии в сектора.

Водени от максимата, че устойчив бизнес се създава с мотивирани служители, семейство Йотови осигуряват обучение и работа на местното население. Едновременно с това подпомагат развитието на паралелка „лозарство“ в професионалната гимназия по селско стопанство в село Дунавци.  Семейството използва трупаните в продължение на 25 години международни отношения от външнотърговската си дейност, за да популяризират Видинския регион.

Лозя

Лозята на BONONIA ESTATE се простират върху близо 1500 дка и се намират близо до град Видин. Историята зад тази амбициозна българска изба наследява и обединява 3 века традиции, тъй като оригиналната сграда от 1895 год. е била една от първите пивоварни в България, а впоследствие е запазена, реставрирана и превърната във винарна. Чрез инвестиции в собствени лозя, модерно оборудване и хотелски комплекс, BONONIA ESTATE напълно затворя производствения си цикъл, осигурявайки на своите клиенти и партньори високо качество, контрол, гъвкавост и надеждност в дългосрочен план.

Отглеждане

Основните сортове, които BONONIA ESTATE отглежда са: Совиньон Блан, Шардоне, Вионие, Верментино, Пино Гри, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира и уникалният сорт Гъмза, отглеждан само в този регион. В портфолиото на BONONIA ESTATE присъстват 4 марки: GOMOTARTZI, ISTAR, Ooh La la и BONONIA ESTATE, като голяма част от вината на избата са носители на награди от специализирани конкурси и международни изложения.

Визия и цели

През настоящата 2021 година BONONIA ESTATE планира откриването на прекрасен винен комплекс, като в момента на 11 метра от Дунава се изграждат модерни производствени помещения, бутиков хотел, ресторант, няколко дегустационни зали, конферентна зала, басейн и СПА. Като ключов инвеститор в Северозападна България, усилията на BONONIA ESTATE са насочени и към развитието на региона. Амбицията на BONONIA ESTATE е не само да изгради една от най-добрите изби в Източна Европа, но и да спомогне затвърждаването на позициите на българското вино по света, и на България като достойна винена дестинация.

Младата и бързоразвиваща се компания носи името на древна римска крепост, намираща се по поречието на река Дунав, Бонония (днешен Видин). През вековете Бонония смело е защитавала първоначално провинцията Горна Мизия, а впоследствие надградена и превърната в крепостта Баба Вида, тя гордо пазела северозападната граница на една от най-старите държави в Европа, не променила и до днес името си, България. Балканската държава е известна в региона, както с най-дългата си планинска верига дала името на полуострова, Балкан, така и като едно от местата, в които за първи път се е зародило винопроизводството на континента.

Продукти на Бонония Естейт

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!