Братанов

Бутикови вина от Южен Сакар – това произвежда винарска изба Братанов. Ако все още не сте ги дегустирали, време е да се насладите на техните автентични вкусове и аромати.

Винарна Братанов – сбъдната мечта

Винарска изба Братанов е семеен проект, който обединява силите на един баща и двамата му синове. Регионът на Южен Сакар има древни традиции във винарството, а това е именно една от фамилиите, които дълги години отглеждат и обработват лозя. Производството обаче е било прекъснато в продължение на повече от 50 г., но Братанови отново решават да възродят семейното занимание.

През периода 2006 – 2008 г. те постепенно засаждат лозята, а през 2010 година откриват винарна Братанов.

Сортове и купажи

Вината на Братанов отразяват слънчевия характер на Южен Сакар. От винарската фамилия са убедени, че качеството на гроздето е най-важният фактор за получаването на добър краен продукт. Затова те съобразяват сортовете с особеностите на тероара и се стремят да изградят силна връзка между земята, лозите, сортовете и поколенията винопроизводители. Симбиозата между всички фактори, които допринасят за получаването на отлична напитка, дава името на първата серия вина на Братанов: Symbiose.

През 2013 г. именно винарска изба Братанов успява да възроди производството на сорта Тамянка, който впоследствие се използва от все повече изби у нас, а популярността му се пренася и извън България. От първата реколта е създадено ароматното Tamianka Single Vineyard, което е част от серията Single Vineyard, базирана само на локални сортове.

Друга много успешна серия на марката е South Sakar Selection. От нея популярни са червеният купаж от Мерло и Сира Chardonnay Sur Lie, както сортовете Syrah Sans Barrique.

Сред гордостите на винарната е и най-високият им клас напитки Private Reserve – купажи от вина, отлежали поне две години в селектирани бъчви. От тази серия е и едно от включените в топ 10 на списание „ДиВино“ през 2016 г. Merlot Private Reserve.

Фаворит на клиентите е и младото Мерло от Шишманово, което през 2017 г. грабва наградата на публиката на Дефиле на младото вино в Пловдив.

Лозята

Собствените лозя на винарската изба са разположени върху 44 хектара. Засадени са както традиционните за региона на Сакар сортове Мавруд, Гъмза, Рубин, Тамянка, така и класически благородни сортове, сред които: Мерло, Шардоне, Сира, Вионие, Каберне совиньон, Каберне фран.

Условия

Тероарът на Южен Сакар е изключително благоприятен за винопроизводство. Лозята на изба Братанов са разположени близо до село Шишманово, недалеч от Харманли. Хълмовете на планината са изключително слънчеви, а благодарение на течащата наблизо Марица тук проникват ветровете от Егейско море. Благодарение на тях топлият и сух климат тук изключително напомня на средиземноморския. Почвите са разнообразни и плодородни. Неслучайно винарските традиции датират още от времената на древните траки.

Развитие на винарната

Концепцията на винарска изба Братанов е да произвежда висококачествено вино, стъпвайки на местните традиции, но използвайки и съвременните технологични възможности. Технологичната намеса все пак е минимална – залага се основно на занаятчийските подходи, а напитките отлежават в класически дъбови бъчви. През 2015 г. към проекта се присъединява и еноложката Мария Стоева, дипломирана в Дижон, Франция.

Какви видове ще откриете в раздела

  • червено вино: сортовете Мерло, Сира, Рубин, Каберне Фран;
  • бяло: Шардоне, Тамянка и др.;
  • розе: Сира, Мавруд, Рубин, Гъмза;
  • серии: South Sakar Selection, Single Vineyard, Single Barrel, Privat Reserve.

Продукти на Братанов

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!