Винарска Изба Братанов

Братанов

Автентични вина, изразяващи неповторимия тероар на Южен Сакар ...

Винарна Братанов е типичен семеен проект. Сбъднатата мечта на един баща и двамата му синове да възстановят наследствената лозаро-винарска традиция след 50-годишно прекъсване. Към тях през 2015 г. се присъединява и завършилата в Дижон, Франция еноложка Мария Стоева.

През есента на 2010 г. семейство Братанови откриват собствена винарна, където съвременните технологии се съчетават със занаятчийски подходи. Работи се умело с разнообразни дъбови бъчви и се експериментира смело, включително със спонтанни “диви” ферментации.

Силната симбиотична връзка между земята и лозите, между сортовете в купажа и между различните поколения, дава името на първата серия вина “Symbiose”. В серията “Single Vineyard” на винарна Братанов се представят вина от местни сортове, направени от най-доброто грозде от Тамянка и Мавруд. Първата реколта Tamianka Single Vineyard 2013 е виното, което успява да възроди този сорт в България. Неговата популярност се пренася и отвъд пределите на България. Впоследствие все повече изби от различни райони на България започват да работят с този ароматен сорт.

През последните години емблематични за избата станаха и вината от серията “South Sakar Selection” – Chardonnay Sur Lie, червеният купаж от Мерло & Сира и сортовата Syrah Sans Barrique. През пролетта на 2018 бе представен и уникалният по рода си в целия свят купаж от Мерло & Каберне Фран & Рубин – 3-БЛЕНД 2013.

Най-високият клас вина Private Reserve са купажите от селектирани бъчви с отлежаване на виното в тях минимум 24 месеца. Merlot Private Reserve 2013 бе наредено сред топ 10 на българските вина за 2016 г. на сп. ДиВино.

А сред фаворитите на винолюбителите още от 2013 е Младо мерло от Шишманово, спечелило през 2017 наградата на публиката от Дефиле на младото вино в Пловдив. От няколко години виното има и благородна кауза – чрез продажбата му се подкрепя дейността на Българското дружество за защите на птиците и по специално проекта им за опазване популацията на Царския орел.

Тероар

Благодарение на разнообразието от почви, специфичния микроклимат и древните винарски традиции, които местните носят в кръвта си още от времето на траките, от Южен Сакар идват едни от най-тероарните и автентични вина на България.

Лозя

44-те хектара собствени лозя са засадени с класическите благородни сортове мерло, сира, каберне фран, каберне совиньон, шардоне и вионие, както и с местните мавруд, рубин, гъмза и тамянка.

Климат

Терените са разположен върху слънчевите хълмове на мистичната Сакар планина край с. Шишманово, гр. Харманли, Югоизточна България. Преминаващата наблизо р. Марица и проникващите по течението ѝ ветрове от Егейско море оформят почти средиземноморски климат.

Философията, която екипът на Винарна Братанов следва неотклонно, е вината им да отразяват експериментаторския дух на своите създатели и произхода си от Южен Сакар, като оставят усещане за автентичност, топлота и характерна индивидуалност.

Продукти на Братанов