Винарна Шато Коларово

Шато Коларово

Виното е ключалката, през която надничаш в сърцето.

Вината на избата се отличават с плътно тяло и висок алкохол заради доброто узряване на гроздето. Ароматите са типични за отделните сортове: слива, мента, горски плодове, леки конфитюрени нотки.  Досега им с дъбовите бъчви ги омекотява и придава пикантност и препечени тонове. Годишно ’Шато Коларово’ произвежда около 70 000 бутилки. Те са  разпределени в къси бутикови серии. Вината са винаги мощни, с мек южен характер, зрял плод и опушени нотки.

Стремежът на екипа на винарната е произвежданите вина да се превърнат в емблема на регион Коларово и Южен Сакар. Енолозите от Коларово не правят компромиси с качеството в нито една стъпка от производственият процес: от гроздето на лозето до виното в бутилката. Тези усилия към индивидуалност и постоянство в качеството на вината са възнаградени с десетки медали от Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, International Wine Contest Bucharest, Mondiales des Vins – Canada, Berliner Wine Trophy, Citadelles Du Vin.

Шато Коларово е може би единствената в България винарска изба от такъв размер, която е спечелила за своите вина толкова международни награди от престижни конкурси.

Лозови Масиви

Винарната притежава 150 декара собствени, отлично поддържани лозя, от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо и Малбек, както и нови засадени 150 дка. лозя, в които вече присъстват и нови сортове, като Шардоне, Тамянка, Вионие, Гренаш, Мурведър и Мавруд. Винарната притежава и 50 декара с 40 годишни лозя от сорта Мерло, които са част от известния Коларовски масив – един от най-големите, най-старите и най-просторните лозови масиви на територията на България и Балканския полуостров.

Тероар

Шато Коларово” е разположена е сред югозападните склонове на Сакар планина – най-ниската планина в България. Почвите в региона са кафяви до кафяви-горски, с ниско до средно съдържание на скала. Репродуктивният слой на почвите е много дълбок и с високо съдържание на азот – топъл, влагозадържащ и много добре аериран. Тези предпоставки, както и факта, че в района липсват каквито и да е замърсители, създават отлични условия за отглеждане на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове, с характерно и експлозивно тяло, събрало в себе си експресивната природа на юга.

Климат

Климатът в региона е континентално-средиземноморски. Зимите са меки-абсолютните температури не падат под 0-5 °C. Пролетта е топла, настъпва рано и е последвана от горещо и сухо лято. Общият сбор градуси за вегетационния период е относително висок – 4000 – 4200 °C. Честотата на пролетните валежи е средно 5%. Средните дневни температури за най-горещите месеци са 24-26 °C, а средната стойност на минималните температури за година не пада под 16-18°C. Средният абсолютен минимум е между 10 и 15 °C и зимните застудявания обикновено не продължават повече от седмица.

Вината на избата се продават на частни български и чужди клиенти, на винени турове и дегустации, които се провеждат във винарната, в онлайн платформата за популяризиране на българските винопроизводители Vinorium.bg и тук, в нашия онлайн магазин. Изключение от това правят винен магазин и ресторант ‘Сакар‘ в Харманли (едно невероятно място на нашите колеги от Вила Басарея, където се предлагат вината на почти всички изби от Южен Сакар), фирменият магазин на винарната и магазин за вино „Wine Gallery“, намиращи се в Стара Загора, и магазин за българско вино и деликатеси ‘Купаж’ в София.

Продукти на Шато Коларово

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!