Винарна Шато Копса

Шато Копса

Да правиш хубаво вино е изкуство, убедени сме ние, от фамилия Минкови, особено когато в него плуват сладките сокове на хилядолетна история.

Шато Копса е разцъфнало в сърцето на Розовата долина. Винарната черпи знания и вдъхновение от земите на древните траки, които вярвали в божествения му произход. Те празнували силата на еликсира с мистични ритуали и диви пиршества в чест на бог Дионис. Междувременно станали едни от най-добрите майстори на вино в Европа – наследство, пренесено през вековете и до днес.

Заредени от това богато минало, днес смесваме древните легенди и традиции със съвременните технологии.

Шато Копса е от малкото семейни винарни, в които поемаме целия процес – от гроздето до бутилката – в свои ръце. Така можем да следим лично всеки момент от развитието му и да се грижим то да живее и да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си, дори и затворено в стъкло. Затова през 2005 г., направихме съвременна база за винопроизводство със собствена лаборатория в град Клисура, само на няколко километра от лозята ни. А за да сме сигурни в правилното съхранение на продукцията си, през 2008 г. издигнахме величествения замък Шато Копса. Построен според каноните на средновековната архитектура, в каменните му основи вградихме нашата изба и там, във френски, американски и български дъбови барели, отлежават най-добрите ни селекции.

Лозята на Chateau Copsa

Собствените лозови масиви на Шато Копса са 50 хекатра, разположени в сърцето на Розовата долина. Този винен микро район, закътан между южния склон на Стара Планина и Средна гора, е изключително благоприятен за отглеждането на висококачетсвени бели сортове вина. Интензивните аромати от розовите масиви и лавандуловите полета, постоянното движение на въздушни маси, мекия климат, подсигурен от двете планини, обградили долината, всичко това допринася за уникалния тероар на района.

Тероарът на Chateau Copsa

Почвите са канелено горски примесени с варовик и чакъл на повърхността, който играе ролята на естествен дренаж. Годишните валежи са значително по-високи от средните за България, което подсигурява постоянна почвена влага през цялата година. В допълнение естествено студеният планински въздух на региона спомага за охлаждането на плода и достигане на висока концентрация на аромати.

Климатът на Chateau Copsa

Района на Розовата долина е изключително благоприятен за отглеждане на бели сортове – емблематичния местен сорт червен мискет, мускат отонел, шардоне, совиньон блан, които съставляват 80% от нашите лозови масиви. Червените сортове грозде, които отглеждаме са каберне совиньон и мерло. Поради по-хладния планински климат те зреят значително по-късно и носят своята неповторима тероарна особенност, което ги прави отличителни.

Шато Копса е място, където посрещаме и споделяме виното си с нашите приятели и гости. И тъй като техният брой постоянно расте, през 2017 г. добавихме и Мезон Копса, бутиков арт хотел и ресторант. Превърнахме ги в алтернативен и дискретен оазис за градските хора, където сред красотата на Розовата долина могат да се отдадат на бавния ритъм на шатото и да забравят за света извън пределите му… Тук могат да прекарват времето си в съзерцание, мечти, сладки разговори с приятели под звездите на нощното небе или в планове за още малки бягства. Разбира се, в свежата и неустоима компания на виното на Шато Копса.

Продукти на Шато Копса

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!