Винарска изба Шато Бургозоне

Шато Бургозоне

Eкипът на Бургозоне се ръководи от философията, че 80% от качеството на едно вино се създава в лозята. Ние правим вина с индивидуален характер и с „усещане за принадлежност", които са показателни за потенциала на регион Дунавска равнина.

На север, където по склоновете на река Дунав се е отглеждало грозде от времето на траките, се намира Шато Бургозоне – изба с формата на крепост и име на римски форт. Ние сме бутикова семейна изба, кацнала на брега на великия Дунав, сред ширналите се до хоризонта лозя. Като независими лозаро-винари, ние имаме амбицията да представим модерни и елегантни български вина.

Шато Бургозоне е семейна бутикова винарна от Северозападна България. Избата е разположена до гр. Оряхово, на брега на река Дунав, с изглед към остров Есперанто. Винарната получава името си от римска крепост Бургозоне, изградена на древния римски път Виа Иструм (Via Istrum). През вековете регионът се слави като един от главните винарски райони на България.

Подборът на масив за изграждане на лозово стопанство започва през 2000г. Избран е уникален тероар от 100 хектара с доказан потенциал за отглеждане на грозде от най-високо качество.

Всички вина на Шато Бургозоне са произведени от собствено грозде, което се бере и сортира ръчно. В резултат на „канопи мениджмънт“ и „зелени гроздобери“, рефлектиращи в интензивни ръчни операции в лозето, добивите са лимитирани и гроздето е от най-високо качество.

При винопроизводството се ръководим от минималистична интервенция във винификацията, като изключително внимание отделяме на сортовите характеристики. Стилът на Бургозоне е плод на уникален тероар, повлиян от река Дунав и ноу-хау на двама известни български енолози и може да се опише като СПФ – Свеж, Плодов и Фин.

Всяка чаша вино „Бургозоне“ ви води към пътешествие по река Дунав.

Грозде

Всички наши вина се произвеждат от ръчно набрано и сортирано грозде и се бутилират на място, за да подчертаем уникалния тероар. Внимателно прилагаме техники на „канопи мениджмънт“ и „зелена резитба“, за да лимитираме добива от 45 до 20 хл/хектар. Практикуваме „устойчиво лозарство“, което заедно с екологичната отговорност са едни от приоритетите ни.

Тероар

Лозовият масив на Бургозоне от 100 хектара е разположен на 43° северна ширина, на склонове от 140 до 180 м. над морското равнище и се състои от висококачествени клонове от елитни сортове, засадени върху почва от мощен льос. Лозето се намира в зона с умерен континентален климат, с горещи дни и хладни нощи, повлияни от река Дунав.

Лозя

Нашите лозя наброяват 11 международни сорта грозде (Шардоне, Вионие, Совиньон Блан, Каберне Совиньон, Пино Ноар, Пино Мьоние, Каберне Фран, Марселан, Сира, Ежиодола, Мерло) и 2 местни – Гъмза (червено) и Тамянка (бяло). За да гарантираме комплексността на нашите вина, разчитаме на клоновото разнообразие (над 30 различни клона). Средната възраст на лозята е 10 години.

Продукти на Шато Бургозоне

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!