Винарска изба Черноморско злато

Черноморско злато

BLACK SEA GOLD – историята разказва...

Историята на винарната Черноморско злато започва през 1924 година в Поморие. Pредприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация “Димят“ , а вековния опит в правенето на вино дава самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932г. първата съвременна изба в града.

Поморие е място с богата и бурна история и с прочути винени традиции. От много столетия от поколение пътува във времето преданието за славните поморийски вина, които били чест и желан гост на царските трапези в Древна Троя и средновековнита градове Генуа и Венеция.

През 50-те години на миналия век Черноморско злато придобива облика на модерен завод, чиято продукция е ценена високо. Двадесет години по-късно е създаден специален корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен дестилат. През 1994 г. винарната внася от Франция 8 оригинални шарански казана от областта Коняк. С тях “Златото“ на Помориа започва да твори най-качествените ракии и бренди в Югоизточна Европа.

Някогашната изба от 1932г. днес е сърцето на уникален хотелски комплекс за модерен винен туризъм с красив ресторант, дегустационна и музей, известен на почитателите на класни вина като “Виа Понтика“.

През 2007-2013 Черноморско злато инвестира над 5,5 млн.евро в изграждането на микровинарна. Микро винарството е единствена по рода си технология на винопроизводство, при която всеки един от процесите се извършва ръчно. То дава възможност за производство на висококачествени вина в лимитирани серии.

В основата на всичко са добре гледаните лозя. Притежаваме повече от 650 хектара собствени лозя от най-известните класически винени сортове. При нас всички процеси се извършват ръчно – от брането, деликатното отделяне на зрънцата от чепките до прецизното сортиране на напълно здравите и узрели зърна.

Изключително вино се прави от изключително грозде. Разположено на морския бряг, Поморие се слави като един от най-добрите тероари за отглеждане на бели сортове грозде.

Качеството на гроздето е основния фактор в производството на вино. Ние полагаме безкомпромисна гриза за 650 хектара собствени лозя, включващи класичски винени сортове като Шардоне, Совиньон Блан, Мускат Отонен, Гевюрцтраминер, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Каберне Фран и местния Тракийски Мавруд.

Лозята ни, намиращи се в селищата Разбойна, Трояново, Аспарухово и Ръжица, са разположени на песъкливи почви с отличен дренаж, които придават на вината ни изключителен финес и минералност.

Продукти на Черноморско злато

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!