Домейн Менада

Домейн Менада

Виното „Менада“ e синоним на стабилност и наследство. Олицетворява ценностите и традициите на компанията и заслужава доверието на клиентите. Качествата на почвите и климатичните условия на региона позволяват отглеждането на грозде с изключително високо качество. От него „Домейн Менада“ произвежда изтънчени и конкурентни европейски вина с отлични характеристики.

Домейн Менада е една от най-старите винарски изби. Създадена е през 1901 г. като кoоператив Лоза. През 2002 г. става част от френския холдинг Белведере, който през 2015 г. се преименува на Marie Brizard Wine and Spirits.

Лозовите масиви се намират в подножието на Средна гора в землищата на селата Елхово, Горно Ботево и Могилово. Общата площ на лозята възлиза на 375 ха. Отглеждат се и се работи както с традиционни и познати сортове като рубин, мавруд и т.н., така и с интересните и популярни чужди сортове като пино ноар, каберне фран, мерло, шардоне, регент, вионие и др.

Мощностите за преработка на избата са над 8000 тона бяло и червено грозде, а капацитетът за производство е 20 млн. бутилки годишно.

Избата обръща особено внимание и грижа за лозята, оборудвана е с всичко необходимо за производство на качествени вина, част от които отлежават в нови френски дъбови бъчви най-висок клас.

„Домейн Менада“ се намира в Стара Загора – един от най-старите български градове, наследник на древноримския Августа Траяна. Градът е разположен в центъра на Южна България, в подножието на Средна гора. Винарната притежава район с повече от 426 хектара лозя Релефът на региона е пресечен, наклонен на юг. Надморската височина е от 170 до 260 м.

„Домейн Менада“ е един от най-големите винопроизводители в България и продължава да расте. Компанията разполага с повече от 426 хектара собствени лозя. През 2004 г. винарната е модернизирана изцяло и днес тя включва изба за първично винопроизводство, цехове за стабилизиране, бутилиране и пакетиране на вино. Има и съвременна химическа лаборатория за анализ на произведените вина. Капацитетът на „Домейн Менада“ е 20 милиона бутилки годишно.

Лозови масиви

Основните лозови масиви се намират в селата Елхово и Могилово – на около 18 км от град Стара Загора. Сортовете грозде са внимателно подбрани, в зависимост от характеристиките на региона. Производителите от „Домейн Менада“ се гордеят с качеството на белите сортове Совиньон Блан, Шардоне, Семийон, Мускадел и Вионие. Сред червените сортове се отличават Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Малбек и Пти Вердо.

Тероар

Релефът на региона е пресечен, наклонен на юг. Надморската височина е от 170 до 260 м. Почвите са канелено-горски, средно песъчливо-глинести, делувиално-каменисти и алувиално-делувиално леко песъчливо-глинести. Климатът и почвите са особено подходящи за сортовете грозде, които се отглеждат в региона, и придават на виното необходимата сладост и плътност.

Климат

Климатът е умереноконтинентален. Характерна особеност на температурния режим е бързото затопляне през пролетта и късното застудяване през есента. Уникална ценност тук е местното въздушно течение, което не позволява задържане на студовете през зимните месеци. Температурите са благоприятни за натрупване на достатъчно количество захар и киселини, които придават хармония и мекота на виното.

Едни от най-разпознаваемите брандове на винарната са Tcherga, Tcherga 10 и Menada. През 2017 г. избата пусна на пазара лимитирана серия Barrique Point, обновена дизайнерска линия вина Artistique и специално създадена серия от потребители за потребители – вина InoVino.

Продукти на Домейн Менада

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!