Винарна Four Friends

Four Friends

Нашата философия е да се стремим към постигне на съвършенство с първокачествени вина чрез отделяне на особено внимание и усърдни грижи към всеки детайл: на лозята, в избата, във взаимоотношенията си с околната среда. Правим уникални вина за специални моменти със специалните ви хора!

Four Friends се появява на родната сцена и веднага се отличава с изключителния вкус на своите вина.

Винарска изба Four Friends разполага с над 40 хектара лозови насаждения в най-подходящия за отглеждане на грозде регион в България – Тракийската низина. Имението е сгушено в землището на с.Горно Ботево, източно от град Стара Загора.

Изборът не е случаен – районът се слави с хилядолетни винарски традиции, които датират от 4000 години! Точно тези традиции желаят да възродят четирима ентусиазирани приятели, ценители на хубавото българско вино.

Първите лозови насаждения от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо са засадени през 2006 година след внимателно проучване на терена, климата и почвените условия в региона.

Още от 2010 години всички лозови насаждения на избата са в плододаване, а гроздето се бере ръчно с особено внимание към гроздовете. Гроздовете се сортират на ръка, като само здравите и чисти гроздове поемат към винарната.

Виното отлежава дъбови бъчви. Те регулярно се доливат и се следи за качествените промени, които настъпват, благодарение на контакта на виното с дъбовата дървесина. Избата разполага със съвременна, модерно оборудвана лаборатория. Ежедневно се следи за динамиката на развитие на гроздето чрез лабораторни анализи за захарното съдържание, титруеми киселини и pH.

Лозови масиви

Ние вярваме, че собственото производство на грозде е ключът към създаването на хубавото вино. Опитът, който имаме в отглеждането на лозя доказва, че за правилното отглеждане на лозята и качествен добив са необходими много грижа и внимание. Всички лозя се наблюдават от опитен екип агрономи начело с Атанас Шидеров, които ръчно следят състоянията на масивите. Чрез постоянният контрол се предотвратява изсушаване или пренапояване на насажденията.

Тероар

Отглеждаме нашите лозя по специална технология, която съчетава съвременните лозарски практики и ръчна грижа, най-добрата формула за високо качество на виното. Винените сортове грозде изявяват най-добре своя биологичен потенциал на формировка средностълбен Мозер. Гроздето ферментира в специални ферментатори, които способстват за извличане на качествата му и след това отлежава в дъбови бъчви. Взаимодействието между виното и дъбовите бъчви допринася за нюансите във вкуса и аромата и пълно удоволствие на сетивата.

Климат

Природните условия са особено подходящи за отглеждане на сортовете грозде – мек, умереноконтинентален климат и много слънчеви дни ( над 3000 часа слънчево греене, над 120 дни в годината). Слънцето помага на нашето грозде да натрупа захарност, която в комбинация с ниска киселинност и багрилна материя създава идеалният баланс на уникалния вкус на нашето вино.

Вината във винарска изба “Four Friends” се произвеждат по класически технологии с изключително много ръчен труд – това в голяма степен определя и качеството на виното. Общият капацитет на избата е 400 000 литра вино, с възможност за производство на 300 000 бутилки годишно. Ферментаторите, които са използваме се от тип „каца“, които се използват във всички бутикови винарни за производство на висококачествени вина. Използваме ги и защото позволява изцяло ръчно контролиране на процеса на ферментация, който е много важен за постигане на мекия вкус и аромат на нашето вино.

Продукти на Four Friends

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!