Винарска Изба Хараламбиеви

Хараламбиеви

Виното е нашата любов! Лозето е нашият импулс!

Когато имаш смелостта да последваш мечтата си, нещата се получават дори и без голям финансов ресурс. Просто намираш начин. Доказателство за това е Димитър Хараламбиев, който е основателят и двигател на бутиковата винарна Хараламбиеви. Вижте повече за техните вина!

Какво отличава винарска изба Хараламбиеви

От нищото

Стартът на винарната е през 2009 година. Тогава Димитър Хараламбиев поема по пътя към осъществяването на мечтата си, а именно – създаването на своя винарска изба. Неговата любов към божествената напитка е отдавнашна, но дълго време не успява да събере смелост да я превърне в своя професия. Няма възможност за сериозни финансови инвестиции, нито пък има особен практически опит. Но искрата е запалена, и е въпрос на време огънят да се разгори.

Димитър се заема с търсенето на подходящ терен и в крайна сметка по щастливо стечение на обстоятелствата го открива в село Садовец, близо до Плевен. Местното население се оказва изключително отзивчиво и колелото се завърта. Макар и без собствен трактор и без голям екип (по това време няма назначени никакви служители), предприемачът засажда своето първо лозе на Хараламбиеви върху 90 декара земя. Кръщава мястото „Калугерица“ по името на прелетната птица Калугерица, която долита от юг по време на засаждането и се превръща в своеобразен символ на надежда и знак, че начинанието ще бъде успешно.

Сортове

Така се появява HARALAMBIEVI Family Vineyards – сбъдната мечта на Димитър Хараламбиев. Първите засадени сортове през 2009 г. са световните класически Каберне Совиньон и Пино Ноар. Впоследствие обаче към тези добре познати червени и премиум бели сортове се добавя разнообразие от местни. Изба Хараламбиеви се насочва към сортове от плевенския регион: Кайлъшки мискет и Рубин. Винарната произвежда предимно лимитирани къси серии.

Развитието

В рамките на 10 години насажденията с лози достигат повече от 85 хектара, а териториите се разширяват – вече не са само в покрайнините на село Садовец, но също и в тези на близките села Петърница и Горски Дъбник.

Семейният бизнес се развива, а екипът на Хараламбиеви, който в началото компенсира липсата на опит с огромния си ентусиазъм, скоро придобива необходимата рутина. Хараламбиеви не само натрупват практически знания всеки ден от работата си, но и се учат от успешните практики на доказани германски специалисти, сътрудничат си с български и световни лозаро-винарски институти. Залагат основно на традиционните практики, но и оптимизират процеса, използвайки съвременни технологии за винопроизводство. И до днес обаче, твърдят Хараламбиеви, най-силната мотивация и движеща сила е любовта към виното и към лозята.

Какви видове вина ще откриете в раздела

Ако любопитството Ви е провокирано от богатите и изискани вкусове на винарска изба Хараламбиеви, при нас можете да откриете разнообразни предложения от техните серии H’s, The Chosen One и Trois Visages:

  • Кайлъшки мискет – бяло вино със златист цвят и благородни отблясъци от Дунавската равнина. Елегантният му аромат е на бели и червени рози, праскови и личи. Чудесно се комбинира с вкуса на пилешко месо, риба, сирена, зеленчуци;
  • Рубин – червено вино с умерено наситен рубинен цвят. Впечатлява с аромат на червени горски плодове като черници, боровинки и череша плюс нотки на сухи листа и черен пипер. Деликатният вкус с меки танини и плодов свеж финал си подхожда чудесно с дивеч, патешко, сушени мезета и меки сирена;
  • Совиньон блан – класическото бяло вино с нежен цвят и със зеленикави оттенъци, приятен плодов аромат и вкус е чудесно допълнение към пилешко месо, свежи салати, риба, паста и зеленчуци;
  • Пино ноар – прекрасно червено с керемиден цвят и сочен плодов вкус с лека сухота, което бихте могли да сервирате с телешко, свинско, дивечово или птиче месо.

Защо да изберете от Vida.bg

Онлайн магазин Vida.bg е място създадено от ценители на виното за ценители на виното. В нашата селекция внимателно подбираме всяко предложение, за да създадем богата селекция, представяща винената карта на България и света. В момента имате избор от над 600 етикета, сред които и изисканите напитки на изба Хараламбиеви. Изберете високото качество с Vida.bg!

Продукти на Хараламбиеви

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!