Jamek Winery

Jamek

Вахау е един от най-очарователните в културно и исторически план в Австрия. Сред уникални терасовидни лозя, които са формирали пейзажа на Вахау в продължение на много векове, семейство Ямек вече е в 4-то поколение лозарство.

Винарната Jamek обработва 25 хектара от най-високо ценените лозя във Вахау. Върху терасите на известния стръмен склон Ried Klaus процъфтява ризлинг с култов статус, с подчертана сложност и най-висок аромат. Праисторическите скални тераси на лозята Achleiten и Liebenberg са известни с най-високия си клас грюнер велтлинер, който е характерен за тероара на стръмните склонове на Вахау.

Лозята Ried Hochrain и Zweikreuzgarten във Wösendorf се управляват в сътрудничество с абатството Melk, което продължава повече от 40 години. Тук растат пино блан и шардоне от най-високо качество.

Във вината с марка Jamek ще откриете много разновидности на характерния за регион Вахау тероар. Лекотата, плодовитостта и дълбочината образуват спектър, който кара сърцата на любителите на виното да бият по-бързо.

Вината са класифицирани в Steinfeder, Federspiel и Smaragd. Това са стандартите за качество на Вахау и защитените търговски марки на регионалната асоциация за защита на Vinea Wachau Nobilis Districtus.

Работата във винарската изба се извършва според най-новите тенденции във винопроизводството, а семейството винаги се стреми към постигане на най-високо качество. Йозеф Ямек започва да ферментира дрождите в резервоари от неръждаема стомана още през 1976 г. След завършване на ферментацията вината традиционно отлежават в големи дървени бъчви. Това придава на вината техния елегантен и хармоничен характер.

През 1998 г. започва работа по подмяна на естествените каменни стени, които са били повредени от буря, дъжд и снеговалеж през последните 500 години. Всяка свободна минута от топенето на снега до първата слана през ноември се изразходваше за зидарията. Традиционните стени от естествен камък се изграждат ръчно и получават своята стабилност само чрез тежестта и триенето между камъните, което се създава чрез внимателни довършителни работи. Този стар занаят и до днес е незаменима част от обучението на служителите на винарната. Сега лозето Achleiten блести с нов блясък и семейство Ямек са изпълнени с надежда, че новопостроените стени ще издържат поне още 500 години.

Екологичните аспекти, устойчивостта и запазването на типичните стени на терасите от естествен камък на Вахау характеризират дейностите в лозето. Лозята Вахау не позволяват машинна обработка и по тази причина цялата дейност в лозето се извършва изцяло на ръка.

Продукти на Jamek

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!