Винарска изба Кортен

Кортен

"Всеки ден вярваме, че създаваме съвършеното вино, но накрая осъзнахме че виното усъвършенства нас, като ни учи на търпение, дисциплина, отговорност и работа в екип."

Винарска изба Кортен се създават в едноименната бутикова изба. Винарната е известна с прилаганите методи на микровинификация и с емблематичните си червени вина.

Тя разполага с най-модерните съоръжения от водещи световни производители. Това позволява съчетаването на традициите с най-съвременните винарски практики в производството на висок клас бутикови вина.

Изба “Кортен” притежава база от 2300 американски и френски бъчви – задължително условие при винификацията и производството на премиум вина, в които стареят партиди от различни реколти.

Технология

Работата на енолозите е базирана на методите, прилагани във Франция за производство на малки партиди лимитирани вина, както и на такива в стил “vin de garage”. Това дава уникален характер на вината от всяка отделна реколта. За целта те се фокусират върху задълбочена работа в лозето и изцяло ръчни методи на винификация. Гроздето, което подбират, е от избрани и контролирани лозя в региона, бере се ръчно и се винифицира в малки дъбови ферментатори до 500 л, както и в малки съдове от благородна стомана - 960 л. Всички важни за качеството на виното дейности, като потапяне на шапката и пресоване в кошова преса, се извършват ръчно от опитния технологичен екип.

Екип

Цялостната дейност по менажирането на лозята и правенето на виното се ръководи от едни от най-изявените български енолози – Капка Георгиева и Росен Георгиев. Работата им като екип стартира, когато заедно започват да изследват качеството на отделни парцели и да експериментират с малки обеми, следвайки всички важни правила за производството на премиум вина. Остават много приятно изненадани от резултите, когато ги дегустират. От тогава до днес, те продължават да работят заедно в търсене на абсолютен финес и хармония във всеки един детайл от вкуса на вината, които създават

Философия

Философията на екипа и избата се базира на вярата, че създаването на „големи вина“ започва още от лозето. Работата в лозята е най-важният елемент при една вече утвърдена технология. Днес възможностите за иновации и подобряване на технологията са почти изчерпани от научна, техническа и технологична гледна точка и затова погледът на съвременния винар е насочен все повече към лозето. Най-основните стъпки по пътя към създаването на едно “голямо вино” са регулирането на добива, силата на растеж, листната маса и съобразяването на всички тези елементи с годината и влагозапасяването. Всичко това е заложено в работата им при направата на вината „Кортен“.

Характерът на вината “Кортен” се базира на хармоничната връзка на човека с природата. Стремежът на винарите е да използват максимално естествените природни процеси, за да получат едни автентични и натурални вина с ярка сортовост и изява на тероара, в които е заложен целият им опит, философия и авторски почерк. Това са вина, които предлагат на ценителите вълнуващо преживяване за сетивата със своята силна индивидуалност и огромен потенциал за развитие във времето.

Продукти на Кортен

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!