Лозето

„Доведи приятелите си! Зареди си нещата! Има чар даже когато се загубиш. Ела какъвто си! Отпусни се – ако не можеш се преструвай! Чувстваш се тъпо? Остави ме да те заредя! Изпий ме! Забравих защо обичаш вино? О, дааа, … I guess, кара те да се усмихваш! Пий…Мечтай!" Нашите вина носят полъха на морския бриз в съчетания със свободата на младия откривател…..

Всяка добра приказка започва с трима братя и една лоза. Tук историята е по скоро на 3 – ма приятели, които имат мечта да облагородят един пустеещ район. Те му вдъхват живот, използвайки симбиозата между слънце, вятър и земя.

„Всичко започна с екскурзия на семейстото ми в Тоскана и запознанството ми с Марио – 70 годишен потомствен винар, който успя да запали искрата на виното в мен. Лозето е проект който стартира през 2015 година с насаждане на 210 декара лозя. Теренът е хълмист и се намира между язовирите Цонево и Елешница (на 70км от Варна). Ползвали сме една от най добрите консултантски фирми от Тоскана,  която ни направи почвен и климатичен анализ за отделните сортове.

През 2015 променихме пейзажа на една необработваема земя. Засадихме 210 дка винени сортове Мерло, Сира, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Траминер, Шардоне, Совиньон Блан, както и от местните сортове Тамянка, Димят и Варненски Мискет. Уникалната почва, наклона, каменистия терен и южното изложение, заедно с нашия ентусиазъм гарантират перфектно качество на гроздето. Обградено от орехова и дъбова гора с множество беседки, подходящи за пикник и няколко чешми с изворна вода, лозето ни се превръща с пазител на традиции и създател на спомени .

 

 

Лозови масиви

В предвид, че Северното Черноморие е „кралсвото“ на белите вина имаме сортовете Димят, Совиньон Блан, Шардоне, Гевюрцтраминер и Варненски Мискет. От червените сортове имаме Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран, последния от които се е доказал като изключителен доминант в региона. Добива ни е редуциран от 350 до 450 кг от декар.Лимитирани серии от по 1500 – 2000 бутилки от вид. Залагаме предимно на чисто сортови вина с високо качество. Консултант технолог е един от най добрите агроном – лозари и енолози в България Стефан Чоранов.

Тероар

Провадийското плато е било морско дъно преди хиляди години и е едно от най старите населени места в Европа. Лозята са разположени на хълмист терен с много добър дренаж и проветривост, което налага минимално пръскане на лозите. Тук преобладават излужените канелено горски и алувиални, алувиално-ливадни почви. Карбонатния хоризонт е измит на около 40-50см което кара лозите да се борят и да пускат корени в дълбочина. Варовиците заедно с морския климат придават уникална почвена комплексност, която се пренася чрез плода във виното.

Избата

Избата ни е чисто нова с най – модерно оборудване за преработка на 30 тона грозде. Имаме иноксови съдове с различен обем и термо ризи, пресата ни е последно поколение което ни позволява да сме гъвкави и да търсим най – добрата сортова и тероарна експресия на сортовете грозде. За отлежаване използваме нови френски 225л барици с различно изпичане, също няколко Български и Американски бъчви. Използваме ги за отлежаване на червените вина и за част от Шардонето.
Нашата изба е с капацитет на производство 30 тона вино. Обурудвана е с чисто нови италиански иноксови съдове. Червените вина отлежават минимум 12 месеца във френски дъбови бъчви. За да запазим качеството и личното ни отношение, всички вина са в лимитирана серия от до 600 бутилки.

Продукти на Лозето

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!