Винарска изба Меди Вали

Меди Вали

Виното не е произведение на изкуството, нито е обикновен продукт. То е тайнство и вълшебство, то е претворената в неповторими багри, аромати и вкусове слънчева енергия.

Само на час път от София, може да откриете и посетите модерен винарски комплекс Меди Вали. Винарната е избрана за Изба на годината за 2016. Меди Вали се намира в живописна местност на пътя за Рилския манастир. От тук започва югозападният лозаро-винарски район, известен като Долината на Струма.

Атрактивното географско разположение на винарната превръща в най-очарователната нова дестинация за винен туризъм. Вината на Меди Вали са сред най-награждаваните от редица национални и световни винени форуми.

Преди хилядолетия земите по течението на река Струма са били населявани от тракийското племе Меди. Освен с легендарния Спартак медите са известни с развитото лозарство и винарство и с култа си към виното. В чест на хората, положили основите на винарството в тази част от долината е наречена и винарната – Medi Valley (Долината на медите).

Меди Вали е класически винарски комплекс, изграден през 2007 г. Намира се в село Смочево, в полите на югозападна Рила, на 630 м надморска височина, в най-северната част на долината на река Струма, на живописния път за Рилския манастир. Състои се от модерна винарска изба и 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон Блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон.

Лозя

Лозята са с югозападно изложение, върху алувиално-ливадни и канелени горски почви, отцедливи, слабо кисели, с подходящо съдържание на глина и желязо. Интересното е, че в тях има дребни карбонатни отломки, които действат като естествен дренаж и допринасят за минералните нотки в белите вина. Формировките на лозята са единичен, двоен и двоен нискостъблен Гюйо, като в един декар са засадени по 400 лози. Състои се от 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон.

Тероар

Уникалният за лозарството тероар благоприятства отглеждането както на бели, така и на червени сортове, които с планирани, навременни и подходящи агротехнически мероприятия и редуциран добив, съобразен с технологичните изисквания на енолозите, дават грозде от което да бъдат направени впечатляващи вина с високо качество.Почвата е хумусно-карбонатна, образувана върху основна скала варовик. Премесена е с пясък и глина, а безброй черупки от миди и ракообразни с древен произход я правят уникална. Сортовете са Шардоне, Вионие, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо и Рондо.

Климат

Климатът е умерено – континентален с влияние от река Дунав. Лозето се намира на 125 м надморска височина върху терен с подчертана денивелация. Характеризира се с мека зима и сравнително сухо лято. Средното слънчево греене е 2900 часа, а средногодишната сума на валежи 588 мм.

През 2010 в Меди Вали започва реализирането на новата концепция на винарната, чиято цел е да я превърне в перлата на българския югозапад. Започва създаването на интересни, богати, специфични тероарни вина със собствен стил и уникален характер, направени от специално селектирано за всеки сорт и тип вино грозде в оптимална зрялост. Вината на Меди Вали са разделени по сортове и стил в различни ценови и качествени категории. Търговските марки, под които се произвеждат и продават са базовата серия – A Good Year, серията от средния клас eXcentric Incanto и премиум бранда Incanto.

Продукти на Меди Вали

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!