Братя Минкови Винарна

Братя Минкови

Търсейки баланс между традиции и съвременни технологии във винопроизводството, съчетахме 135-годишен опит, благодатни почви, подходящ климат и винарска страст, и продължихме пътя, завещан ни от братя Минкови. Вдъхновени от стила "Нов свят", възстановихме винарска изба "Братя Минкови - традиция от 1875" с мисията да се превърнем в синоним на високо качество и собствена идентичност.

В Карнобатския край винопроизводството има многовековна традиция. Доказателство за това са разкопките на многобройните тракийски могили в района на Карнобат.  Там са открити керамични фигурки с изображения на бог Дионис и различни съдове за вино. Сведения за винопроизводството по тези земи откриваме и в историческите хроники от V-IV век пр. Хр., свидетелстващи за оживена търговия между местните винопроизводители и елинските черноморски колонии.

За добре поддържаните лозя и хубавото вино в района на Карнобат се споменава и в бележките на десетките чужди пътешественици, които посещавали тези земи в периода XV – XIX век. Според свидетелствата с много грижа и умение местните хора подготвяли нови терени за лозя, ограждали земите и култивирали сортове, познати и днес.

Кокетно разположена сред лозята на едно от последните възвишения на месността Терзийски баир, винарска изба Братя Минкови се намира непосредствено до карнобатското село Венец, на 65 км западно от град Бургас и разполага с ресторант, дегустационна зала, винен магазин, музейна част и два подземни тунела с обща дължина 160 метра, където отлежават вината.

Винарска Изба Братя Минкови е съхранила възрожденския дух на градското общество на България от края на XIX век. Братя Минкови са потомци на заможна фамилия от епохата на възраждането. През далечната 1875 г. основават своя винарска изба в бохемският квартал в Карнобат – Черковна. Интересен факт е, че те донасят на България първия златен медал от световно винено изложение. Отличието е присъдено през 1894 г. в Брюксел на Иван, Васил и Никифор Минкови.

След златния медал от Брюкселското винено изложение от 1894 г. последвали награди от елитния конкурс за вина в Лондон и Международния панаир в Пловдив. Век по-късно възродената изба „Братя Минкови “отново е носител на значими международни и национални награди. Избата притежава малка музейна експозиция, посветена на винарската фамилия и съдържа автентични предмети, принадлежали на семейство Минкови.

Тероар

Близостта на Черно море на изток и Средиземно и Егейско море на юг допринасят за благоприятния климат в региона. Дневните и нощните морски бризове се срещат с два местни вятъра – Горнякът и Долнякът. Горнякът духа в следобедните часове и привечер, от високите към ниските места, за да разхлади нагрятата земя. Долнякът духа предимно сутрин и отдолу нагоре, за да вдигне сутрешната роса и ободри лозите. В резултат на тези влияния зимата в котловината е по-мека, есента – продължителна и топла, пролетта – прохладна, а лятото – негорещо.

Лозови Масиви

Ние живеем и дишаме с философията, че „виното започва да се прави още на лозето”. Ето защо внимателно подбрахме три землища в с. Терзийско, с. Огнен и с. Деветак, където да отгледаме своите лозя и да направим любимите си вина. Въпреки своята близост, всеки от масивите има свой облик, което допринася за комплексния характер и атрактивност на вината ни. Избата разполага общо с 4 200 дка собствени лозя. За всеки от масивите отговаря екип от агрономи и енолози, който следи развитието на гроздето и определя точният момент за старт на брането, когато гроздето е с най-добрия баланс на захарно съдържание, киселини и фенолна зрялост.

Винификация

Гроздоберният сезон започва в края на Август и продължава до средата на Ноември, като се проследява индивидуално нивото на зрялост на гроздето във всеки лозов масив. Високото качество на гроздето гарантира високото качество на вината ни. Ръчно набраните гроздови чепки се транспортират в касетки до избата, където се прави вторично сортиране на гроздовите зърна. Избата е оборудвана по европейски стандарти с най-модерна техника. Мацерацията и ферментацията на гроздовата мъст протичат във неръждаеми винификатори при контролиран температурен режим. В зависимост от стила си част от вината отлежават в барици от френски и американски дъб, разположени в специално прокопани тунели под земята.

Продукти на Братя Минкови

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!