Piper-Heidsieck

Съвършенство от 1785 г.

Всяка велика история започва с една среща и вдъхновение, идващо от нея. За Флоренс-Луи Хайдсик музата носи името Агата Пертоа. Безвъзвратно влюбен в нея, той се пленява от идеята да създаде „вино, което те кара да се усмихваш“. Воден от ентусиазма си, роденият в Германия авантюрист открива и втората си голяма любов – региона Шампан и неговите прекрасни вина. Нищо не е способно да спре младия Хайдсик, който, освен упорит, иновативен и гениален, е окрилен от силата на вдъхновението.

Така Флоренс-Луи основава компанията „Heidsieck & Cie“ през 1785 г., а следващата мечта пред него вече е ясна и тя е още по-грандиозна. Той си поставя за цел да създаде бутилка, достойна за кралицата. Искрящи, фини балончета и неподражаем вкус се криели в шампанското, което поднесъл на Мария Антоанета. Престолонаследничката се влюбила от първата глътка във великолепната напитка, което дало началото на нова ера в развитието на “Heidsieck & Cie”.

Флоренс умира през 1828 г., но делото му успешно е продължено от едно легендарно дуо в историята на компанията. Племенникът му – Кристиан Хайдсик и Анри Гийом Пайпър се присъединяват към екипа на предприятието в Реймс и успяват да популяризират бранда извън пределите на Франция. Шампанското им става толкова популярно, че всички представители на висшите слоеве на обществото искат да се докоснат до него. Така приказката продължава и марката е избрана за официален доставчик на 14 кралски дворци – от тези на хабсбургски принцове до китайски императори. Внезапната смърт на Кристиан слага на пауза набраната инерция от внушителното партньорство. Нов, по-силен и основополагащ тласък в развитието на компанията отново е провокиран от истинска любов. След дълъг период на траур, вдовицата на Кристиан се омъжва за Анри Гийом и така имената Хайдсик и Пайпър стават едно цяло.

Годината е 1885 г. 1 век е изминал от създаването на „вино, което те кара да се усмихваш“. Най-прекрасния подарък за 100-годишнината на компанията поднася Пиер-Карл Фаберже. Блестящият бижутер на руския цар Александър II изработва разкошна бутилка, украсена със злато, диаманти и скъпоценния камък Лапис Лазули. Без да подозира, Фаберже поставя началото на безценното приятелство между Piper-Heidsieck и най-известните бижутери по света. Вторият век  от съществуването на бранда е почетен също толкова подобаващо. През 1985 г. брандът за луксозни бижута Ван Клиф и Арпелс изработва иконична бутилка шампанско, отново украсена с диаманти и синия Лапис Лазули.

През 2011 г. управлението на компанията е поето от семейство Дескур и по този начин Piper-Heidsieck става част от престижната група EPI. Начело с Кристиан Дескур, Piper-Heidsieck успешно продължава да пише историята си и да постига нови успехи. Компанията покорява високи върхове, черпейки вдъхновение от своите ценности, от безкомпромисното качество и от мисията си да бъде „вино, което те кара да се усмихваш“.

Тайната на производството на Piper-Heidsieck

През септември и октомври се извършва ръчното бране на гроздето - точно в момента, когато е постигнат перфектният баланс между сладост и приятна тръпчивост. Гроздовете се поставят внимателно в специални съдове, за да бъдат транспортирани непокътнати до най-близката преса. След внимателното пресоване мъстта се поставя в съдове, където за период от 15-20 часа семената и ципата се филтрират по естествен начин и се утаяват на дъното. През 15-дневния процес на алкохолна ферментация магията се случва и гроздовият сок се превръща във вино. След това ябълчно-млечната ферментация намалява киселинността във виното. Блендирането е майсторството, което прави шампанското уникално, стилно и балансирано. Втората алкохолна ферментация протича в бутилката и създава характерната пенливост на шампанското. След това бутилката шампанско отлежава при постоянна температура от 10-12 градуса в тъмните изби, вкопани на 6 метра дълбочина. От хоризонтално положение бутилките постепенно се завъртат внимателно. Необходими са от едно до няколко завъртания на 1/4, 1/6 или 1/8 оборота, като през това време в гърлото на бутилката се събира утайка, а виното става кристално прозрачно. За да се отстрани натрупаната утайка, гърлото на бутилката се потапя в разтвор с температура -27 градуса, което води до замръзване на утайката. След това бутилката се отваря бързо и замръзналите кристали се отстраняват.

Звездното шампанско и кино вселената

Преди близо 90 години започва прекрасният романс между Piper-Heidsieck и света на киното. Шампанското се появява на екран през 1933 г. във филма "Синовете на пустинята". 2 десетилетия след това легендарната Мерилин Монро разкрива: "Започвам деня си с чаша Piper-Heidsieck. Истински ме стопля". Любимата ѝ напитка е увековечена във филми и в кадри с нея, а третият ѝ съпруг дори гравира името ѝ върху ледиера на бранда. Piper-Heidsieck се налага в Холивуд и с присъствието си във филмите "Синьото е най-топлият цвят", "Café Society" и "Петдесет нюанса сиво". От 1993 година марката е официален доставчик на престижния филмов фестивал в Кан, а през 1992 г. шампанското дебютира на червения килим на наградите "Оскар". Завръщането на Piper-Heidsiеck на Наградите на академията е през 2015 г. и оттогава брандът е официален партньор на церемонията по връчване на статуетките.

Piper-Heidsieck – истинска модна икона

Елегантна бутилка „Piper-Heidsieck“, “облечена” в червен кожен корсет. Кой друг освен блестящия Жан Пол Готие би могъл да постигне нещо толкова гениално? През 1999 г. той проправя пътя на това разкошно шампанско в света на модата. Съвместната работа със знаменити дизайнери продължава с колаборацията с авангардното дуо Viktor & Rolf. Двамата създават концепцията за обърната с тапата надолу бутилка на Rosé Sauvage през 2007. През 2010 г. Piper-Heidsieck си партнира със световноизвестния дизайнер на обувки Кристиан Лубутен. От тази съвместна работа се ражда „Ритуалът“ – луксозен сет, включващ шампанско и специално разработена стъклена обувка, разбира се с типичната червена подметка. Наречен е така заради популярнa традиция във Франция от 1880 г., според която шампанското се пиело от женска обувка.

Продукти на Piper-Heidsieck

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!