Шато Авли

Шато Авли, се намира в с. Глушник, Сливенска област.
Името произлиза от средновековния град Авли, известен със земеделието и винопроизводството си.
Лозята са засадени през 2006 г. като е използван френски посадъчен материал.

Château Avli продължава пътя на развитие на линията Glushnik, произвеждана от собствените ни лозя, като е представена от леки, плодови и свежи бели вина и розета, както и ароматни, плътни и отлежали червени.

Голяма част от произвежданите вина следват тенденцията на чисто сортовите като Авли Розе от Каладок, носещо символиката и аромата на провансалските розета, неповторимия и завладяващ Каберне Фран вдъхновен от долината на Лоара, както и отличителните Пино Гриджо, Гевюрцтраминер и Сира.

През 2018 г. е направена конверсия на лозята както е и изградено капково напояване и в двата масива.
Отглежданите сортове са Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Каладок, Сира, Мускат, Пино Гриджо, Гевюрцтраминер и Вионие.

Произвежданите вина са балансирани и интересни, със свежи плодови аромати и отлично структурирани – плод на иновативната, професионална и страстна работа на технолозите Николай Кръстев, Петър Георгиев и Радостин Милков.

Климат

Село Глушник се намира в района на подбалканското поле. Климатът е преходно-континентален, което допринася за меката зима и относително топлото време през лятото. Регионът е известен с вятъра "Бора". Есента е продължителна.

Грозде

2017 г. бележи началото на създаването на два нестандартни, но изключително хармонични сепажа: Гевюрцтраминер с Пино Гриджо и Мускат с Вионие, както и емблематичен за избата червен купаж, повлиян от стила на Бордо и съставен от Каберне Фран, Мерло и Каберне Совиньон.

Тероар

Разположени са върху 330 дка на два масива (Бозалъка и Рупов дол) в подножието на сливенската планина – на терени с благодатни глинесто-каменисти почви, с южно изложение и отличен въздушен дренаж. Освен благоприятния си тероар, климатични особености и терен, земята е богата на няколко вида камъни, което също допринася за вкусовите качества и специфичния разпознаваем характер на вината.

Продукти на Шато Авли

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!