Taisne Riocour

Шампанското Taisne Riocour е преди всичко почит към Анджелито дьо Тайсн и Клод дьо Риокур. Те вдъхват нов живот на семейната винарна, основана през 1837 г.  Taisne Riocour е шампанско, което предава идеята за френския начин на живот, неговата елегантност и характерните му нюанси. Шатото олицетворява вековната история и таланта на съвременните градинари. Лозята на избата се разпростират на 20 хектара, основно в Les Riceys,  Côte des Bar- най-голямата апелация с контролирано наименование за произход в Шампан. Насажденията се намират в 18 парцела и са на средна възраст 30 години, като най-голяма площ заема сортът Пино Ноар. Екип от отлични специалисти се грижи за всеки етап на производството на вината – от прибирането на реколтата до самата винификация. През 2016 г. лозята получават сертификата “Висока екологична стойност”, който е доказателство за зачитането на биоразнообразието и на околната среда.

Регион

Шампан е един от най-северните лозарски райони в света и е известен с неповторимите си пенливи вина. Регионът се намира на около 150 км северно от Париж, около град Реймс, и обхваща площ от близо 34 000 хектара лозя. Тук са разположени 15 000 малки и големи винарски изби, с 43 Premiers и 17 Grands Crus. Площта на лозята е разпределена в четири района: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs и Côte des Bar. Любопитен факт е, че 90 % от оборота на пазара на шампанско се произвежда само от 100 винарски изби.
От 1927 г. класификацията AOC се предлага и за пенливи вина от трите разрешени сорта грозде Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние.

Климат и почви

Въпреки понякога сложния континентален климат, Шампан се радва на умерено морско влияние, което осигурява достатъчно количество валежи (между 650 и 700 мм годишно) и благоприятни температурни разлики. Броят на часовете слънчево греене е 1700 годишно. Въпреки това рискът от слани не е изключен.
Лозята са разположени на надморска височина от 90 до 300 м, в по-голямата си част върху варовити скали като мергел или варовик. Специфичната особеност тук е високото съдържание на кредови гранули, образувани от останките на морски микроорганизми. Почвата съдържа много вкаменелости, които са причина за изразената минералност на вината от Шампан и служат като резервоари за вода и дренажни средства.

Вино

Логото на избата представлява гербът на фамилиите Тайсне и Риокур - дърво с три полумесеца и звезда. Тези символи характеризират връзката между небето и земята. Вината на избата се отличават с елегантност, дързост и жизненост и всяка глътка от тях носи неповторима наслада.
През 2016 г. 20-те хектара лозя на Taisne Riocour получават сертификата "Висока екологична стойност". Предсеитбените обработвания за растителна защита се извършват с подходящи средства без използването на инсектициди и хербицид. Когато е възможно синтетичните химически продукти се заменят със сертифицирани био продукти и естествени вещества с минерален произход. Избата провежда внимателни тестове на биодинамичните практики и търси нови и модерни алтернативи, като използването на зелена тор.

Продукти на Taisne Riocour

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!