Вила Мелник Винарна

Вила Мелник

Винарска изба Мелник е семейна винарна, производител на смели вина от местни и чуждестранни сортове с подчертано Мелнишки характер. Разполага с 300 декара собствени лозя край град Мелник и модерна винарна, която е отворена за посетители всеки ден.

Мелник и „вино“ са две думи, които почти винаги вървят в ръка за ръка. Най-малкият град в България, с население по-малко от 200 души, е прочут със своите традиции във винопроизводството. Почти няма семейство от региона, което да не е заето по някакъв начин в тази сфера. Всяка фамилия има свои лозя и произвежда макар и малки количества от напитката на Боговете. Така започва и винарска изба Мелник. Днес вилата е един от най-разпознаваемите брандове у нас.

Повече за Вила Мелник

Макар да е основана през 2013 г., Вила Мелник стъпва на вековните семейни традиции. Документи от личните архиви на собственика Никола Зикатанов сочат, че фамилията му се е занимавала с винопроизводство още преди 200 години. Той решава да се върне към корените и възражда семейния занаят. Компанията бързо успява да се наложи на конкурентния пазар и да привлече вниманието на ценителите. Десетки от нейните вина са носители на награди от международни винарски изложения.

Лозята

Вилата разполага с над 300 декара собствени лозя и годишно обработва около 250 тона грозде. Построена е на три нива, което оптимизира движението на винения поток чрез силата на гравитацията. Стъпаловидната структура е и максимално щадяща за гроздето, както и виното.
Във Вила „Мелник“ залагат предимно на местни, но смело експериментират и с купажи от други български и световни сортове. Във всяка комбинация най-важно за семейство Зикатанови е да се запази подчертано мелнишкия характер на напитките.

Избата

Избата е на най-ниската точка - вкопана в пясъчния хълм. Оборудвана е с най-високия клас технологии за производство на вино, сред които и резервоари за вино с обем до 10 тона, мембранна преса за джибри и автоматична бутилираща линия с капацитет до 600 бутилки в час. Качествата на гроздето и на получената напитка се анализират в собствената лаборатория на Вилата.
Виното отлежава в бъчви, разположени в тунели, прокопани в пясъчния хълм, където се поддържа естествена равномерна температура и ниска влажност.

Климатът

Регионът на Мелник неслучайно задължително присъства във всяка винена енциклопедия. Той сякаш е създаден именно за винопроизводство. Климатът тук е преходно средиземноморски. Никое друго място в България не може да се похвали с толкова топлина и слънчева светлина през годината. Общо годишно валежите са средно 670 литра на квадратен метър.
Въздухът и почвата тук са изключително чисти. На практика няма замърсители - наоколо липсват индустриални предприятия, а районът е изключително слабо населен.

Продукти на Вила Мелник

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!