Вила Мелник Винарна

Вила Мелник

Винарска изба Мелник е семейна винарна, производител на смели вина от местни и чуждестранни сортове с подчертано Мелнишки характер. Разполага с 300 декара собствени лозя край град Мелник и модерна винарна, която е отворена за посетители всеки ден.

Винарска изба Вила Мелник отваря врати през пролетта на 2013 година. С това поставихме началото на модерната легенда.

Винарната е с годишен капацитет за обработка на около 250т грозде. Построена е на три нива като избата е вкопана в пясъчния хълм. Процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи през трите нива на винарната чрез силата на гравитация. Освен, че е енергоспестяващ, този метод е и изключително щадящ към гроздето и виното – не го стресира и запазва естествената му структура.

Винарната е оборудвана с високотехнологични съоражения от водещи български и чуждестранни фирми. Разполагаме с иноксови ферментатори и резервоари с капацитет от 100л до 10 тона. Пресата за джибри е мембранна, а бутилиращата ни линия е автоматична, с капацитет 600 бутилки на час. Винарната има собствена лаборатория за анализ на гроздето и виното.

Отлежаването на най-качественото вино става в изкопаните в пясъчния хълм тунели, които гарантират естествено постоянна температура и влажност. Любителите и ценителите на хубавото вино, посрещаме в дегустационната.

Лозови масиви

Вила Мелник е продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история – в семейните архиви пазим документ, показващ, че още преди двеста години нашият пра-пра дядо е имал лозя. Нашите лозови насаждения са в два масива в околностите на най-винарския район на България – град Мелник, известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното.

Тероар

Тероарът се характеризира с песъчливи почви, които оттичат, а не задържат водата, както и варовик и естествени вулканични отлагания от изгасналия сега вулкан Кожух. При отглеждането на лозята не се използват никакви препарати или практики, които да замърсяват по какъвто и да е начин гроздето или виното и да навредят на консуматорите.

Климат

Природните и климатични дадености на региона Мелник са едни от най-добрите за винопроизводство в България. Това е най-топлата и слънчева част на България. Климатът е средиземноморски, с вегетационен период от 224 дни, средна температурна сума за периода от 4,385 градуса и липса на каквито и да е замърсители на околната среда.

Продукти на Вила Мелник