Винарска изба Варна

Винарска изба Варна

Винарната е сбъднатата мечта на двама приятели от различни поколения, но с еднакво отношение към красивите и стойностните неща в живота. Името Варна провокира с идеята за възраждане на забравените винарски традиции в региона.

„Винарска изба – Варна” е съвместен проект на Григор Григоров – лозар и инвеститор и Цанко Станчев – технолог и енолог с дългогодишна практика.

Избата работи от 2008 година и е част от комплекс за преработка на грозде, производство на вино и ракия. Тук можете да се отдадете и на винен туризъм с дегустационна зала и магазин за вино и аксесоари. Намира се на 2 км. от морския бряг, в непосредствена близост до куротни комплекси като Албена, Балчик, Златни пясъци.

Винарска изба “Варна” е оборудвана със съвременни съоръжения с чиято помощ е обезпечено производството на висококачествени вина. Технологията е съобразена с най-новите световни тенденции.

Лозови масиви

В лозовите ни масиви преобладават белите сортове грозде Пино Гри, Совиньон блан, Шардоне, Ризлинг немски, Ризлинг Италиански, Траминер, Грюнер Велтлинер, Мускат О‘тонел. Застъпени са някои български сортове като Варненски мискет, Врачански Мискет. Отглежданите от нас червени сортове грозде, като Пино Ноар, Каберне фран, Санджовезе, Гренаш са много подходящи за производство на розови вина.

Тероар

Районът на северното черноморско крайбрежие е познат с много специфични климатични и почвени характеристики. Песъклива до канелено-горска почва – силно дренажна, позволява контролирането на влагата в почвата. Влиянието на морето се усеща и във вкуса на нашите вина.

Климат

Умерени летни температури, без резки амплитуди между дневна и нощна, което подпомага равномерното достигане на технологична зрялост в гроздето. Нощен бриз – движение на въздуха което не позволява развитието на фунги. Умерена влажност на въздуха – подпомага поддържане на тургорното състояние на растението.

Произвежданите от нас вина се реализират основно на вътрешен пазар в регион Варна и по Черноморието като бутилирана продукция.
Признание получи и енолога на фирмата Тихомир Трифонов ,който бе обявен за енолог на 2016 година от Съюза на енолозите в България.

Продукти на Винарска изба Варна

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!