Vinex Preslav Winery Logo

Винекс Преслав

Създаден през 1948 година, Винекс Преслав и до днес е един от лидерите във производството на висококачествени вина и високоалкохолни напитки.

Нашият стремеж e да съхраним традиционния винарски стил като същевременно постоянно усъвършенстваме качеството на напитките, посредством съвременните тендеции във винопроизводството.

Във Винекс Преслав залагаме на грозде, подбрано с внимание, на модерни технологии и на висококвалифициран екип от професионалисти, влагащи максимум потенциал за постигане на отлични резултати.    Нашите вина, ракии и бренди са удостоени с отличия на най-престижните международни и национални конкурси, сред които- Винария, Mundus Vinci, Chardonnay du Monde, Challenge International du Vin.

Лозя

Винекс Преслав е еталон за вина с име и характер. Лозята ни са разположени в три ключови за винарството в България микрорайона- Хан Крум, Нови Пазар и Велики Преслав. Отглеждаме лозя от сортовете траминер, пино гри, шардоне, совиньон блан, каберне совиньон, ризлинг, мускат, пино блан, мерло и др.

Тероар

Тероарът тук благоприятства за перфектна сортова изява. Това е изключително подходящ район за отглеждане на бяло грозде. Релефът е хълмист, с надморска височина – 200 – 280 м. Преобладават кафявите горски почви и карбонатният чернозем. Те са добре аерирани и топли, почви с лека зърнеста структура /особено за по-високите микрорайони/ и имат РН 6 – 6,5.

Климат

Средната температурна сума през вегетационния период е 3600-3700 С , което съчетано с продължителна и топла есен, осигурява достатъчно натрупване на захари, при високо съдържание на титруеми киселини и РН 3,0 – 3,2. Годишната сума валежи е около 650 dm3/m2 и това обуславя добра физиологична влажност на тъканите.

Продукти на Винекс Преслав

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!