Винарна Ялово

Винарна Ялово

Вината на Винарна Ялово имат амбицията да припомнят традициите и миналото, като съчетават чисти техники и естетика в едно занаятчийско производство!

Винарна Ялово е малка бутикова изба, сгушена в полите на Стара планина, на 15 километра от Велико Търново. Запалени от общия пламък на любовта си към виното, визионерът Антон Танев и енологът Димитър Димов желаят да създават вина с характер, изразяващ красотата на региона и общото им виждане за правене на вино.

За вината Yalovo се подбират само най-добрите плодове, за да се предаде характер на виното. Целите на винарите са да възродят традиционните местни сортове и старите техники за отглеждане, както и да запазят биоразнообразието в региона. Първият парцел е  засаден с Димят, Памид, Гъмза, Рубин и Шардоне. Подготвят се и други парцели, за които освен тези сортове, ще се отглеждат и забравените Кокорко, Виненка, Варненски Мавруд… Насажденията са с тесни редове (1,7 м.) при гъстотата от 653 лози в декар, с което винарска изба Ялово се доближава до старото традиционно лозарство.

Винарната се помещава в масивната каменна постройка на бившето училище в село Ялово. Построено в началото на XX век, през 50-те години училището затваря врати и сградата е прехвърлена на Гражданска защита. През 2014г. започва реконструкцията на сградата и превръщането ѝ във винарна.

Продукти на Винарна Ялово

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!