Винарска изба Зеланос

Зеланос

Виното е единствената напитка в сегашния свят, чиято визитна картичка е мястото, където е расло гроздето.

Винарска изба Зеланос е реализираната дългогодишна мечта на своя собственик Рени Славова.  Избата e разположена в село Славянци, във винарския регион Долината на Розите. Освен, че е известен по целия свят с най-качественото розово масло, това е царството на Мискета: деликатен, ароматен, типичен български сорт, с вкусови нотки напомнящи бели цветя, зелена ябълка и цитрус.

Един поглед към етикета е достатъчен, за да узнаете името на лозето, селото или поне на държавата, от която е гроздето. Характерът на вината Зеланос е закодиран в проследяването на тази визитка. В основата на всичко са собствените лозя. Местния уникален сорт Мискет, винарска изба Зеланос произвежда класическите Совиньон Блан, Пино Гри, Шардоне, Пино Ноар, Сира и Каберне Фран от 70 хектара собствени лозя. Внимателно подбраните места за лозята са в основата на вкуса и качеството на виното.

Тероар

Тероарът на село Славянци (съвкупността от почва и естествени условия, придаващи характер на виното) е отцедлив и песъчлив, като това са перфектните условия да се придаде елегантност и минерален финес на вината. Освен Мискет, винарната произвежда класическите Совиньон Блан, Пино Гри, Шардоне, Пино Ноар, Сира и Каберне Фран от 70 хектара собствени лозя. Вината са представени в две серии — премиум серия Zelanos и супер-премиум серия ‘Z'. Годишното производство в момента е около 100,000 бутилки. Първата реколта е 2014.

Грозде

Гроздето се бере изцяло на ръка, и после ръчно се сортира зърно по зърно върху специални сортировъчни маси, както е практиката в елитните френски шата. Винарната е оборудвана с последна дума на техниката, и това, съчетано с щедрата ръчна работа, я прави модерна в най-добрия смисъл на думата. Вината са изключително нежни, елегантни и прецизно отразяват характера на мястото откъде е брано гроздето.

Отглеждане

Ние вярваме, че философията на наистина хубавото вино е да бъде естествено, да те докосне до културата на мястото, и да ти даде възможност на вкусиш земята по неповторим начин. Тайната на истински хубавото вино е въпрос на баланс. Балансът е естествено състояние, което може да се постигне само в лозето, а не във винарната. За да звучат нашите вина истински, ние минимално се намесваме в естествения ход на природата.

Зеланос, известен още и като Винияс, е покровителят на първия есенен месец – септември, както и на веселието и любовта. Значението му на езика на траките е съвсем красноречиво “желан”. От името на този бог произхожда и една от думите, които траките използвали за вино  “зелас”. Дълго след разцвета на тракийската цивилизация виното остава невероятната жива нишка, която продължава да ни свързва магнетично с нашите древни предшественици.

Продукти на Зеланос

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!