Към блога

Вино и храна

Най-старите бутилки вино: легендарни примери

В света на виното, има някои бутилки, които се отличават със своята историческа стойност и вековна привлекателност. Te представляват не само напитка, а и жива легенда, която разказва множество истории.

Една от такива легендарни примери е Château Lafite Rothschild -историята му датира от 13-и век, но репутацията му на голямо винарско имение идва през XVII в. благодарение на семейство Де Сегур. От XVIII в. маркиз Никола Александър дьо Сегур се стреми да затвърди първите успехи и да подобри техниките за производство на вино. По това време то получава престижната титла ”Вино на краля”. Lafite дори е сравнявано с амброзията на боговете от Олимп. В навечерието на Френската революция Lafite вече е на върха на винената йерархия. На Световното изложение в Париж през 1855 г. Château Lafite е отличено като първото сред петте Premiers Crus Classé вина сред които са: Château Latour, Château Margaux, Château Haut Brion и Château Mouton Rothschild.

Chateau d’Yquem – френското сладко бяло вино

Друг пример е Chateau d’Yquem – френското сладко бяло вино с изключителна слава. Историята започва през 1593 г., когато френският благородник Jacques de Sauvage закупува имота, който по-късно става Château d’Yquem. Семейство Sauvage и после семейство Lur-Saluces стават стопани на имота през следващите столетия. Те развиват процеса на производство на вино, който става символ на изключително качество. Производството на Château d’Yquem включва специална методика и технология, известна като “подсушаване на гроздето”.  При подходящи условия гроздето бива нападнато от благородната плесен Ботритис Синарея, която извлича водата от гроздето, като оставя само концентриран сладък сок. Този процес придава на вината характерен сладък и комплексен вкус с аромати на мед, пресни плодове, бадеми и много други.

Бутилките вино като Château Lafite Rothschild и Chateau d’Yquem са не просто напитки, а легендарни примери за изтънчеността на производството на виното. Те продължават да очароват ценителите по цял свят и да им предоставят уникален опит. Притежават една фантастична история и са свидетели на времето. Старите вина представляват почит към миналото, като запазват своята уникална атмосфера и вкус дори след многовековно съхранение.

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!