TR Tallya Tokaj се управлява от млади и ентусиазирани винолюбители, които се стремят да обновят село Tállya и околностите му в историческия лозаро-винарски район Токай. Историята на винарната започва през 2012 г., когато след няколко пътувания до село Tállya и дълги разходки из лозята внимателно избират желаната земя, наречена Palota Vineyard с площ от едва 3,5 хектара. Оттогава те отглеждат лозята на възраст между 15 и 40 години по биосъобразни методи, като през 2020/21 г. получават сертификат за биологично производство.
Стремежът на винарната е да създава и поддържа биоразнообразието в околната среда. Не използват химически препарати, а само контактни пръскания, за да изградят естествената защита на лозите и да укрепят имунната им система. Вината им следват стила на новото поколение реколти “Токай”, като ги допълват с младежка жизненост и по-малко използване на бъчви. Разположено на вулканична почва, лозето Palota се отличава с перфектна минералност, а местоположението му осигурява отличен баланс между киселинност и сладост. Освен това в Токай се залага на естествената сладост, която те с гордост показват в своите сладки вина: Edés, Szamorodni и Aszú. Винарната се стреми към най-високо качество и се фокусира върху производствени методи, които позволяват на виното да изрази напълно характеристиките на гроздето и неговия тероар.
Регион
Винарският район Токай в подножието на планината Земплин в Североизточна Унгария се смята за най-важния винарски район в страната. Тук се произвежда благородното вино Tokaj Aszú, което е описано от Луи XIV като "Кралят на вината и виното на кралете". Историята на винопроизводството в Токай датира от XII век и регионът е един от първите с класификационна система за лозарството, въведена тук през 1730 г. Дългата история на винопроизводството, местните сортове грозде, уникалните вина и културните пейзажи, защитени от ЮНЕСКО, превръщат Токай в едно от най-значимите места в Унгария.
Климат и почви
Освен от планината Земплин, лозята в Токай са защитени от Карпатите, което им осигурява сравнително топъл континентален климат. Почвите в Токай са смес от вулканичен льос и глина. Лозята в Токай се разпростират в 27 села на площ от 5967 хектара. Най-добрите лозя са по южните склонове, където са защитени от северните ветрове. Първата класификация на лозята в Токай е въведена в средата на XVII в. от семейство Ракоци, които разделят лозята на 1-ви, 2-ри и 3-ти клас (или cru) по качество. Всяко от 27-те села на Tokaj предлага уникални условия и идентичност за произвежданите вина.
Вино
Най-известното вино от Токай е Tokaji Aszú. Това е класическо сладко вино, което се характеризира с комбинация от сладост, киселинност и плодов аромат на кайсия. Основната съставка при производството на Tokaji Aszu е Фурминт - гроздов сок с висока киселинност. Гроздето Aszu се бере ръчно и се събира в контейнери, наречени "puttony", които съдържат около 25 кг грозде. След това гроздето се смачква на каша и се смесва с готово базово вино, направено от грозде, което не е aszu. Виното отлежава 18 месеца в бъчви. То трябва да съдържа 120 г/л захар и да е с алкохолно съдържание най-малко 9%. Виното "Szamorodni" също се произвежда от смес от зряло или много зряло грозде от сортовете "aszu" и "non-aszu". Сухият вид на това вино е известен като Szaraz, а сладкият - като Edes. Стилът Edes е отлежал в дъбови бъчви в продължение на две или три години. Най-луксозното вино от Токай е Tokay Eszencia. Това вино е известно и като "Legfobb Fob", което означава "най-изисканото вино". То е богато на захар, което го прави изключително сладко, отличава се с кадифени аромати и нотки на праскова и мед.