Към блога

Винени сортове

Шардоне: Бялата винена кралица

Несъмнено един от най-популярните и разпространени в световен мащаб бели винени сортове е шардоне . Историята на успеха му е удивителна и сравнима само с тази на каберне совиньон и мерло като името му е познато дори и на съвсем случайните консуматори на вино. Разпространено е във всички винени дестинации на планетата и много често е определящият сорт за цели винени индустрии. Често дори се използва като „синоним“ за всяко бяло вино, подобно на „тиксо“ и „ксерокс“.

Родината на шардонето е Франция и по-точно областта Бургундия, като последните ДНК-изследвания сочат за негови родители сортовете Pinot Noir и вече изчезналия древен Gouais Blanc. Заедно с пино ноар, пино блан и пино гри, сортът е член на обширната фамилия „Pinot“. Първото му споменаване е през 1685-90 г. в архивите на френското селце Saint-Sorlin в Бургундия, където се споменава, че от “chardonnet” става най-доброто вино. Сортът е наречен на градчето Chardonnay в Маконе, Южна Бургундия,

Chardonnay1_750

Шардоне е много плодовит, зрее в края на август и е сравнително непретенциозен по отношение на почви и климат. Ако търсим обаче висококачествени шардонета, най-подходящи са с глинено-варовиковите почви и хладният климат: условия, които са налични в Шабли, Бургундия, откъдето идват и най-ценените шардонета .

Сортът несъмнено е ултимативният бял любимец на винопроизводителите. Това е така поради факта, че шардонето е подходящо за всякакви енологични експерименти и стилове: отлежаване в дъбова бъчва, инокс, бетон, глина. От своя страна, шардонетата, произведени в контакт с дъб, са обширна категория, като има няколко форми на „общуване“ между дървесината и шардонето: Barrel fermented (първична ферментация в дъб), първична ферментация и малолактична ферментация в дъб, първична и малолактична ферментация в дъб и отлежаване върху утайките (sur lie), ферментация в инокс и в последствие: отлежаване в дъб. Всеки един от тези технологични избори води и до различен стил на виното: от минерално, леко и свежо, през плътно, до комплексно с аромати на ванилия и кокос.

Шардонето е хамелеон. Палитрата на ароматите варира и в зависимост от произхода му, като преминава през зелена и жълта ябълка, пъпеш, тропически плод, праскови, ванилия, мед, препечен хляб, тютюн, цветисти и етерични акценти.

По своя потенциал за отлежаване шардоне е в челната тройка на белите сортове. Някои от вината могат да достигнат нетипичната за бяло вино възраст от над 30 години.

По отношение на комбинацията с храна, шардоне се радва на разнообразие от алтернативи: от риба и морски дарове, през бяло месо, телешко, свинско, паста и ризото с маслени и сметанови сосове, ястия с гъби до някои десерти с лек крем.

В България шардонето показва много добри резултати, особено през последните няколко години. Отглежда се почти навсякъде: от долината на река Струма до Североизточна България. Стиловете са най-разнообразни: от леки и свежи до плътни и обемни вина с потенциал за отлежаване.

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!