Към блога

Винарски Региони

Франция: Родината на виното?

Във винено отношение Франция несъмнено е стандарт, традиция и идеология. La Grand Nation du Vin е водеща винена нация от векове. И въпреки че в Испания има много повече засадени площи с лозя, а италианците изпреварват в количествено отношение, Франция е държавата, която олицетворява думата „вино“.

Франция притежава около 800.000 хектара, засадени с лозя (за сравнение в България са около 60.000), от които годишно се произвеждат средно 8 милиарда бутилки. Повечето разпространени по света сортове вино са френски: шардоне, совиньон блан, каберне совиньон, мерло и сира и няма винолюбител, който да не знае това. От години винените нации се гордеят, когато произвеждат вина по френски образец. Това се променя бавно с преоткриването на все повече локални сортове, особено в Стария винен свят, но все още Франция остава еталон.

Географски погледнато, държавата, която е обградена от Атлантическия океан и Средиземно море, има изключително благоприятно положение за винопроизводство. Разположени  между 42° и 50° северна ширина, френските винени региони имат невероятно разнообразие на стилове, сортове и съответно тероари.

Освен всичко, Франция разполага с хилядолетен опит в производството на вино, като за официално начало е обявено основаването на Марсилия като гръцка колония през VI в. пр. Хр.. За французите виното е цивилизационен инструмент, но същевременно е и изкуство, култ и традиция. Още монасите през Средновековието поддържат и картографират лозята не само във Франция, но и навсякъде, където ордените им имат манастири.

Съвременната френска система за  класификация на лозята е основа на законите на много други винени страни по света. Appellation d’origine contrôlée е базирана на идеята за географски произход и се управлява от Institut national des appellations d’origine (INAO). Той именно съблюдава спазването на законите, с които държавата дефинира строго позволените практики на лозята и в избата.

Французите ревностно държат на регионите си и на всяка бутилка изписват именно тях, а не сорта грозде. Затова е хубаво да се знаят основните от тях. Бургундия е еталон за шардоне и пино ноар. Бордо е меката на мерло и каберне совиньон, Рона е родината на сира, но и на гренаш, а в долината на Лоара ще намерите зашеметяващи вина от сортовете совиньон блан и каберне фран. Елзас произвежда ризлинг, пино гри и гевюрцтраминер, а в Прованс ще откриете невероятни розета от сензо, гренаш или мурведр.

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!