Към блога

Новини

Съвършенство и елегантност от Шампан: Опознайте историята на Taisne Riocour

Ако и Вие обичате шампанско точно колкото и ние, то тогава тази статия е точно за нас. В нея Ви представяме историята и спецификите на един от нашите лични фаворити – шампанското Taisne Riocour.

Както всички шампански, Taisne Riocour също се произвежда в региона Шампан във Франция. Това елегантно пенливо вино се създава по метода “méthode traditionelle”, наричан още “méthode champenoise”. При него балончетата във виното се образуват по традиционен метод, включват няколко специфични етапа.

При “méthode champenoise вторичната ферментация протича в бутилката и се произвежда въглероден диоксид, който образува във виното фините и елегантни балончета. След това виното се оставя да отлежава върху утайките в бутилката минимум 18 месеца. Преди да се бутилира и шампанското да бъде пуснато на пазара, винопроизводителят отстранява утайките и се извършва т. нар. дозиране, тоест добавяне на минимално количество винена мъст (вино + захар).

Сложният производствен процес прави пенливите вина от региона на Шампан премиум продукти. Taisne Riocour е отлично шампанско, което впечатлява с чудесно съотношение между цена и качество.

Вдъхновяващата история на Taisne Riocour

Шампанското Taisne Riocour на първо място отдава почит към родителите на собствениците –  Анджелито дьо Тайсн и Клод дьо Риокур. Te успяват да вдъхнат нов живот на семейната винарна, създадена през 1837 г.

Taisne Riocour е шампанско, което предава идеята за френския начин на живот, неговата елегантност и характерните му нюанси. Шатото олицетворява вековната история и таланта на съвременните градинари. Лозята на избата се разпростират на 20 хектара, основно в Les Riceys,  Côte des Bar- най-голямата апелация с контролирано наименование за произход в Шампан. Насажденията се намират в 18 парцела и са на средна възраст 30 години, като най-голяма площ заема сортът Пино Ноар. Екип от отлични специалисти се грижи за всеки етап на производството на вината – от прибирането на реколтата до самата винификация. През 2016 г. лозята получават сертификата “Висока екологична стойност”, който е доказателство за зачитането на биоразнообразието и на околната среда. Предсеитбените обработвания за растителна защита се извършват с подходящи средства без използването на инсектициди и хербицид. Когато е възможно синтетичните химически продукти се заменят със сертифицирани био продукти и естествени вещества с минерален произход. Избата провежда внимателни тестове на биодинамичните практики и търси нови и модерни алтернативи, като използването на зелена тор.

Логото на избата представлява гербът на фамилиите Тайсне и Риокур – дърво с три полумесеца и звезда. Тези символи характеризират връзката между небето и земята. Вината на избата се отличават с елегантност, дързост и жизненост и всяка глътка от тях носи неповторима наслада.

Във VIDA.BG ще откриете някои от най-впечатляващите пенливи вина на Taisne Riocour.

Taisne Riocour Blanc de Noirs Champagne

Blanc de Noirs e изключително елегантно и жизнено шампанско, представящо разнообразния тероар на Riceys. Произведено е от Пино Ноар от 3 различни парцела – гроздето от парцела Tronchois придава на виното сила и елегантност, а това от лозята Val Germain и Pragnon – дълбочина на вкуса. Виното се откроява със свежи флорални аромати, придружени от ментови нюанси.

Taisne Riocour Grande Réserve Champagne

Това неповторимо шампанско е бленд от Пино Ноар и Шардоне. Пино Ноарът придава на виното сила и елегантност, а Шардонето – дързост и свежест. На небцето ще усетите нотки на зрели бели плодове и сушени плодове, както и комплексни нюанси на масло и бриош.

Taisne Riocour Rosé de Saigné Champagne

Специално селектирано грозде Пино Ноар от парцела Tronchois се използва за създаването на това великолепно шампанско. В основата на реколта 2018 стоят неповторима свежест и жизненост. Насладете се на нежните нотки на розови цветя, диви червени плодове, касис и череши на небцето.

Taisne Riocour Milléssimе 2014 Champagne

Шампанското Milléssime 2014 е произведено от грозде от лозята в Ricey, които са сертифицирани за “Висока екологична стойност”. Реколта 2014 е изключителна по отношение на качеството и климатичните условия, благодарение на които гроздето се развива по перфектен начин. Шампанското изкушава с красивия си сламеножълт цвят и свежите си аромати на цитрусови плодове. На небцето е изключително сочно с нюанси на ядки, сладкиш и препечен хляб, както и перфектен баланс между минерални и солени нотки. Притежава добър потенциал за отлежаване.

Историята на това знаменито шампанско е повече от впечатляваща, а елегантният му стил ще остави незабравим спомен в съзнанието Ви. Уверете се в това и се насладете на неповторимите пенливи изкушения на Taisne Riocour.

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!