Към блога

Новини

Отличиха две вина на VIDA със сребърни медали на Балканския винен конкурс

VIDA Gamza Unfiltered 2021 и VIDA Muscat 2021 са сред вината, получили отличия на престижния Балкански международен винен конкурс (The Balkans International Wine Competition). Двете вино съкровища на VIDA получиха сребърни медали на 11-ото издание на фестивала. Традиционната церемония по връчването на наградите се проведе на историческия гръцки остров Саламина, а в надпреварата тази година се включиха рекорден брой участници – над 1000 вина и 280 изби. Вината бяха оценявани от международно жури от 21 съдии под председателството на Игор Лукович от Сърбия и включващо световноизвестни винени експерти от цял свят. В надпреварата участваха вина от България, Гърция, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния, Хърватия, Албания, Словения, Северна Македония, Сърбия, Турция, Черна гора и Украйна.

Отличените вина на VIDA са от сортовете Гъмза и Мускат, отглеждани в собствените лозя на бранда във видинското село Градец. VIDA Gamza Unfiltered 2021 е великолепно нефилтрирано вино, което се отличава с ниско съдържание на сулфити. В чашата ще се насладите на великолепния му рубинено-виолетов цвят, който подсказва за ароматите и вкусовете в профила му. На нос ще усетите палитра от нюанси, сред които череша, сладък корен и теменужка, а свежият и чист вкус носи нотки на захаросани череши, сладки подправки и хармония от землисти и минерални акценти.

Второто отличено вино на VIDA е също толкова впечатляващо и определено ще изкуши всеки почитател на белите вина. VIDA Muscat 2021 започва представянето си с нежен бледожълт цвят със зелени отблясъци. Ароматът му е богат и наситен, разкриващ нюанси на кайсии и здравец. Вкусът на виното се откроява с приятна свежест, създаваща усещане за локум от рози, жасмин и цветове от портокал.

Всички отличени вина от конкурса бяха представени и дегустирани в специалната Златна шатра във Виненото градче пред НДК по време на изложението в София от 16 до 18 юни. Домакин на 12-ото издание на фестивала през 2023 г. ще бъде северната ни съседка. В Бистрица-Насауд, Трансилвания отново стотици изби и вина ще „дефилират“ на легендарния Балкански международен винен конкурс.

Насладете се на отличените вина на VIDA:

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!