Към блога

Винени сортове

Грюнер Велтлинер: парадният австрийски сорт

Грюнер велтлинер (Grüner Veltliner) е най-важният бял сорт на Австрия, заемащ над една трета от лозарските площи на страната. В края на 20 век сортът придобива световно признание, не само защото пазарът има нужда от поредната винена мода, но и защото грюнер велтлинерът е универсален играч, който може да задоволи всеки вкус, независимо дали говорим за свежи и плодови, екстрактни и плътни или десертни вина. Грюнерите могат да бъдат учудващо концентрирани, интензивни и в бургундски стил с потенциал за отлежаване. Най-характерните аромати на сорта са т. нар. пиперливост (която за неавстрийци може да бъде преведена като нотка на грейпфрут) и акцентите от костилков плод – кайсия, праскова. Други аромати, специфични за сорта, изпълват почти цялата сетивна палитра: зряла и сушена кайсия, нуга, зелен лимон, ананас, момина сълза, ябълка, лайка, роза, круша, мента, бадеми, акациев мед, дюля, тютюн, марципан, банан, жасмин, евкалипт, мокра скала, стафиди, карамел, личи, аспержи, кора от черен хляб, зелен чай, и т.н.

Малко факти: през 20 век ампелографията (науката, която се занимава с изучаване и описване на видовете и сортовете лози) вече знае, че грюнер велтлинерът е естествена кръстоска между траминер и древен, вече изчезнал, сорт St. Georgen, наречен така на мястото, на което е намерен. Не се знае откъде точно е дошъл той, но в Австрия се появява за първи път в провинцията Долна Австрия.

На лозето сортът е сравнително лесен за работа. Няма високи изисквания относно разположение и почва. Но все пак не търпи и да бъде засаждан навсякъде. Обича льоса като съставна част от почвата, расте добре както върху богати, така и върху не толкова плодородни почви, издържа на сухи периоди и е склонен към определени болести само върху тежки, варовикови почви. Дебелината и здравината на лозата му осигуряват достатъчна издръжливост срещу измръзване. Гроздовете му са с дебела ципа. Грюнер велтлинерът е средно до къснозреещ.

Ценителите на виното по цял свят познават сорта като гордостта на австрийското винарство. Дали се дължи на тероар, климат, начин на производство или отношение към сорта, не може да се твърди еднозначно, но е факт, че в Австрия грюнер велтлинерът дава невероятно богати и разнообразни вина: от леки и пикантни “летни” до тежки, плътни и екстрактни. Всички те обаче се отличават със забележителни аромати, пикантност и минералност. Грюнерът дори откликва добре на отлежаване в дъбови бъчви, което е изненада за толкова ароматен бял сорт.

Къде го има?

Разбира се, в Австрия. Освен обичан и уважаван, грюнер велтлинерът е и най-важният за страната в икономическо отношение сорт. Той заема 31% от лозарските площи (14.423 хектара). Най-широко разпространен е в провинция Долна Австрия, която е най-големият винарски регион на страната. Климатът на сравнително равнинната област е решаващото обстоятелство за високо ароматните и екстрактни вина, които се произвеждат тук. Значителните разлики между дневните и нощни температури възникват при срещата на топлите въздушни течения от Дунавската равнина със студените въздушни маси от север. Това забавя зреенето на гроздето до средна и дори късна есен, която, ако природата е решила, е дълга и топла и при беритбата гроздето е достигнало оптималната си зрялост. Грюнер велтлинерът от триъгълника Вахау-Кремс-Лангенлоис, откъдето идват може би най-добрите представители на вината от сорта, развива в добра година изключително минерален, пикантен и отличаващ се с хладна елегантност нос, който е невъзможно да се получи в по-южните райони.
Грюнер велтлинер може да бъде намерен и в Унгария (Veltelini), Чехия и Словакия (Veltlinske zelene) и Хърватска (Zleni Veltinac).

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!