Към блога

Винарски Региони

Weinviertel: Кварталът на виното

Най-големият и вероятно най-известен австрийски винен регион е със звучното название Кварталът на Виното (Weinviertel). Цели 14.000 хектара, което е около 30 % от цялата австрийска винена площ са отредени за този регион. Освен по производство, регионът се нарежда на първо място и по разнообразие на сортовете. Славата обаче се дължи изцяло на факта, че тук е роден парадният австрийски сорт грюнер велтлинер.

Една от спецификите на Weinviertel са неговите исторически Kellergassen (малки улички с изби). Те са културно наследство и са в района повече от 200 години. Избите преди време са били използвани като място за производство и съхранение на вино. Днес, то се произвежда в модерни винарни, но доста от тези улички се съживяват по повод редица събития, свързани с виното, и привличат любители от цяла Австрия.

Weinviertel се разпростира от река Дунав на юг чак до границата с Чехия на север и Словакия на изток. Климатът е умерено-континентален, а почвите – изключително разнообразни: от гранит, през богат на кварц пясък, глина, варовик, льос и други.

По отношение на сортовете, повече от половината насаждения в областта са с грюнер велтлинер. На север, около град Рец, освен исторически стари изби има (наред с грюнер) предимно червени сортове, заради сухия микроклимат: цвайгелт и блауер португизер. Около Рьошиц пък, заради подходящите гранитни почви, има прекрасни, фини рейнски ризлинги. Пойсдорф е известен с грюнер велтлинер и велшризлинг (италиански ризлинг). На югоизток, до границата с Мархфелд, заради панонския климат има ароматни грюнери, ризлинги и траминери.

Въпреки това изобилие от сортове все пак грюнер велтлинер със своите 6.700 хектара завзема освен половината от територията на Австрия и половината от световната територия. Именно обаче това разнообразие определя стиловете и качествата на сорта: пикантен и пиперлив, плодово-цветист и свеж. Тези три характеристики и техните вариации са предпоставка за създаването на първата австрийска апелация с контролиран произход през 2002 година: „Weinviertel DAC“. От 2009 пък, наред с класически сухия, свеж вариант се заражда и по-комплексният: Weinviertel DAC Reserve.

Weinviertel DAC: сорт: грюнер велтлинер, минимално алкохолно съдържание: 12,0 %, остатъчна захар: максимум 6 г/л, стил: плодов, пикантен, пиперлив, без ботритис и отлежаване в бъчва.

Weinviertel DAC Reserve: сорт: грюнер велтлинер, минимално алкохолно съдържание: 13,0 %, стил: сух, мощен, пикантен, леки ботритис нотки и отлежаване в бъчва са допустими.

Weinviertel DAC е идеалното вино за почти всички ястия от националната кухня на Австрия: виенски шницел, паста с шунка, типичните разядки с мас и липтауер, студени меса, яйчени и картофени салати, пикантно кисело зеле. В световен мащаб, това е един от фаворитите към всякакви азиатски ястия.

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!