Одесос

Изба “Одесос” стартира като малък семеен винен проект, идеята за който се заражда по време на дълъг задграничен полет, развива се по време на няколко винени кампании в Южното полукълбо и узрява достатъчно, за да бъде реализирана в морската столица – Варна, пет години по-късно. 2020 година е началото на първата официална винарска кампания за избата в България. Винарната не разполага със собствени лозя, но в основата на концепцията стои търсенето на най-добрите тероари и лозя в северната част на Черноморския регион. По този начин екипът иска да представи своя прочит на идеята за регионално крафт вино.

Философията на “Одесос” се базира на два фундаментални принципа – да се произвежда най-доброто вино от сортове грозде, които отразяват характера и климатичните характеристики на Северното Черноморие, както и да се постигне баланс и елегантност в профила на вината.

Регион

Регионът на Северното Черноморие е силно повлиян от близостта си до соления воден басейн. Климатът е изключително благоприятен за развитието на лозарството и отличен за отглеждането на бели сортове грозде.

Климат и почви

Климатът на Черноморското крайбрежие се отличава със сравнително топло лято и мека зима. Средногодишните температурни амплитуди са значително ниски, което е и отлично условие за безпроблемното развитие на лозята. Средните годишни валежи в региона са най-ниски за България. Характерни за областта са бризовете, които през деня носят хладен въздух от морето към сушата, а през нощта - в обратна посока. Почвите за черноземни, варовикови и сиви горски.

Вино

Концепцията зад етикетите на вината на "Одесос" носи името Кинцуги. Пъстрите и на пръв прочит случайни елементи, които са характерни за дизайна на етикетите, имат своето значение. Те са свързани с преживяванията, пътуванията, приключенията и личността на всеки от екипа. Подредени като пъзел, те обрисуват една цялостна история, в която отделните елементи се сливат със златото на най-висшата цел - да правиш това, което обичаш. Изба "Одесос" е съвместен проект на братята Георги и Владислав Ванкови, осъществен с подкрепата на тяхното семейство и приятели. Тя е логичното продължение на усилията им да развиват местната винена култура и да покажат спецификите на уникалния регион на Северното Черноморие.

Продукти на Одесос

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!