Tement Winery Logo

Tement

Винарната Tement е създадена през 1959 г. Йозеф и Едина Тимент започват само с два хектара лоза. Лозето Zieregg и Grassnitz се намират от двете страни на къщата. Манфред Темент трябвало да поеме малката семейна винарна твърде млад, след като баща му умира рано. Единственото предимство, което младият винар имал, била добрата репутация на баща му. Оттогава много неща се променят и винарна Темент постоянно се развива. Едно нещо обаче никога не се променя: любовта към виното и стремежът за постигане на най-доброто качество. Днес винарната се ръководи от Армин Темент и брат му Стефан. Двамата братя са родени и израснали във винарната и поемането на семейния бизнес било тяхно призвание.

Армин завършва образованието си през 2005 г. и изкарва няколко стажа в чужбина и в Австрия. Днес той е отговорен за семейната винарна. Той работи рамо до рамо с баща си Манфред и получава пълно доверие за цялата продукция през 2008 г. Двамата правят добър екип и развиват лозята си в съответствие с принципите на биологичната култура. Първите 10 хектара се превръщат в 100% био насаждения с все повече и повече лозя.

С реколтата на 2008 г. Tement е официално сертифициран биологично-органичен. През 2019 г. ще последват лозята в Словения.

През 2009 г. международното жури на „50 най-добри лозя на вълна“ избира винарната Tement за една от 15-те винарни в света, които заслужават посещение.

Грозде

Вече десетилетия винарска изба Tement е синоним на най-високо качество и елегантност във винопроизводството. Един от принципте, които братята Стефан и Армин темент следват, е за работа в пълен синхрон с природата. Това се изразява най-вече в производството на вина изключително от местни сортове грозде като Совиньон Блан, Велшризлинг, Гелбер Мускател, Вайсбурггундер и Морион. Всички тези сортове имат история в провинция Щирия, благодарение на регионалния климат и специфичните условия. По думите им, те виждат виното си такова, каквото е: моментна снимка във времето, далеч от всякаква предвидимост.

Тероар

Днес винарна Tement има лозя и от двете страни на границата: от словенска и от австрийска страна. По този начин семейството иска да покаже разликите и характерните особености на двата тероара. Може да изглежда трудно за постигане, но всяка капка пот и всяка минута усърден труд си заслужават. Най-ценните лозя на винарната имат две общи черти: разположени са на склонове с южно изложение и всички са разположени на висока надморска височина. Тези характеристики осигуряват на лозята специален микроклимат, който спомага за създаване на вина с перфектна киселинна структура

Винификация

Да се пресъздаде красотата и обаянието на Щирия не е лесна задача. За щастие има създадена система за класификация на вината, създадена през 2018 г. Вината се разделят на Gebietsweine(териториални вина), Ortsweine (селски вина) и Riedenweine (вина от едно лозе). Изискванията за качество са особено високи. Също така трябва всеки етап от преработката на реколта да се прави ръчно. За постигане на високите цели, които си поставят, винарите трябва да берат реколтата в точното време и да се отнасят много внимателно с гроздето в избата. Ферментацията се извършва по естествен път и реколтата от всяко лозе се винифицира поотделно.

Продукти на Tement

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!