Artemis Karamolegos

Дядо Артемис полага основите на винарската традиция на винарната още през далечната 1952 година. През 2004 година неговият внук – Артемис Карамолегос, повежда винарната в света на динамичното и модерно винопроизводство, инвестирайки в производствена база и частни лозя, и успяват за първи път да произведат вино със защитено наименование за произход. След повече от 15 години вината на “Артемис Карамолегос” продължават да печелят редица награди на местни и международни конкурси. Паралелно с това експортната дейност продължава да се разширява с всяка година. В момента винарната е третата по големина на остров Санторини по отношение на обема на производство.

Лозя

"Колура" - така се нарича подобният на кошница начин на подрязване и "навиване" на лозята. Той се дължи на суровите климатични условия, които винаги са съществували на остров Санторини, на сухата и негостоприемна вулканична почва и най-вече на много силния вятър. Отглеждането на лозята на Санторини е толкова трудно, колкото е и по вертикалните склонове на река Мозел в Германия, но и на двете места са произвеждат прекрасни вина! Едно правилно отлежало Асиртико от Санторини много напомня на отлежал Ризлинг от Германия по кристалната чистота и острата киселинност. Благодарение на синергията в района, лозето в Санторини, което е и едно от най-старите лозя в Европа, е избегнало опустошителната филоксера. То е истински благословено от природата - въпреки негостоприемните условия от вулканичните почви и силните ветрове, почти по чудо, почвата задържа под земята водата от ограниченото количество валежи. А през горещото лято ценната вода се появява отново и охлажда лозовите масиви с капките от облаците мъгла, които като памучен воал често обгръщат острова. През август силните ветрове премахват влагата от гроздето, като по този начин се предотвратяват гниенето и болестите по лозята.

Тероар

Тероарите на остров Санторини, където микроклиматът в различните райони има специфични характеристики, осигуряват изключителни "интерпретации" на сорта Асиртико и други местни сортове грозде и по този начин се създават вина с високо качество и световно признание. Преходът от традиционния метод на винопроизводство към процеси, зачитащи природата и нейните дарове, прави вината от остров Санторини особено интересни и вълнуващи. Постепенно наименованието за произход Санторини и най-вече Асиртико се превръща в единственият гръцки винарски регион, а уникалните гръцки вина - в еталон за Гърция.

Климат

Топлият и сух климат на остров Санторини е предпоставка за добива на малки реколти от висококачествено грозде, което е с естествено високо съдържание на захари и киселини. Друго значимо предимство на сухите и песъчливи почви е това, че те са почти недосегаеми от филоксера, тъй като тя не може да живее в такъв тип почви. Санторини е част от полукръгъл архипелаг от вулканични острови, които от древни времена са постоянно подложени на вулканични изригвания. Това е довело и до формирането на топографията на лозарските райони, като лозята са разположени от склонове, образувани от вулканичните изригвания. Те са причината и за появата на почви с уникална текстура и слоеве от вулканична пепел, пемза, пясък и базалт. Почвата се характеризира с висока киселинност и много ниско съдържание на органични вещества, а наличието на важни минерали е с високи нива.

Продукти на Artemis Karamolegos

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!