Към блога

Уиски истории

Американски Уиски Прелести – част II – Сухият режим в Америка 1920-1933

Производството на уиски в началото на 20-ти век в Америка не е било от най-лесните занаяти. Мнозина от производителите са били принудени да го произвеждат в тежки условия, далеч от градовете, високо в планините, с примитивни дестилатори и с много страх да не бъдат глобени и наказани от властите. Така се родило и уискито в буркан, произвеждано на лунната светлина и без отлежаване в бъчва. От там идва и името му Moonshine уиски. То е безцветно, грубовато на вкус, приличащо на водка с прилично висок градус. Нямало прилика със сегашните вкусни дестилати, но се е търсело и продавало лесно, което водело до бързи печалби и още по-бързи преследвания от властите.

Престъпни групи и мафията поемат контрола на внос, производство и дистрибуцията на “Водата на живота”, но в обществото се надигнали силни противници срещу алкохолната консумация и през 1920 година правителството налага така наречения Сух режим. През тези не толкова сухи години консумацията наистина спада, но държавата губи сериозни приходи от данъци, престъпленията нарастват, а обществото започва да е все по-недоволно. Сухият режим оказва тежък удар върху производството на американските уиски марки, както и на тези, внасяни от Ирландия и Шотландия.

Както във всяка забрана от властите, имало и отрасли, които се възползвали от вратичките в закона и започнали да печелят не толкова сухи долари.

Един от легалните канали за продаване и консумиране бил през аптеките и болниците.

Аптекарите започнали да издават рецепти, с които предписвали употреба на алкохол – уиски – за медицински цели. Рекордът били зашеметяващи – 400 рецепти, издадени за един ден от един лекар, както и над 200 000 рецепти за година. Едно от малкото уискита, успели да се продават през аптеките, е шотландският красавец от остров Айла Laphroaig, който и до ден днешен има вкус и аромат на лекарство, със силни йодни и медицински характеристики, заради опушения си характер, а зелената му бутилка напомня медицинско, а не алкохолно влечение.

Освен аптеките, част от заведенията също изживели бурен разцвет на продажбата на коктейли, заради умелите бармани, които добре прикривали алкохолните вкусове, а сервирането не било разпознаваемо от властите или властите също били почерпвани, за да бъдат тихи.

Круизните корабни компании започнали да предлагат на богатите американци плавания, които напускали американските води и уиски консумацията ставала легална в големи количества.

Мнозина праведни американци “намерили” вярата в Бог, заради разрешената продажба на алкохол по време на църковни празници и дори директно от църквата. Пасторите се превърнали в любимци, подобно на монасите в Ирландия векове по-рано.

Не всички били от печелившата страна, защото в 13-те години на уиски сушата над 10 000 човека умират от употреба на некачествен спирт с високо съдържание на метилов алкохол.

Сухият режим учи значителна част от населението на умерени навици, поне временно, но след 1933 година започва бум на производство и внос, за които ще разкажем в следващите ни статии.

Сух режим в нашия сайт няма и да има, и в него можете да намерите малка част от американския уиски свят, който можете и да опитате в уиски бар Caldo – www.caldo.bg.

 

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!